Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.


Владика Михаїл Колтун омив ноги тим, хто робить цей світ чистішим

У Страсний четвер, в день коли Ісус Христос умив ноги апостолам, в храмі св. Йосафата м. Жовкви єпископ Михаїл Колтун, голова Комітету з питань екології Синоду єпископів УГКЦ, умив ноги особам, які дбають за збереження довкілля.

Прочитавши вступний текст з Євангелії від св. Івана про умивання ніг, архиєрей підперезався рушником і покірно схилившись умив ноги дванадцятьом особам. Спочатку єпископ омивав, витирав вишитим рушником і цілував ноги присутнім екологам-мирянам. Відтак прийшов момент діалогу апостола Петра з Ісусом (пор. Ів. 13, 6-10). Замість апостола прочитав священні слова Євангелія отець Тарас Дзьоба, голова комісії у справах екології Сокальсько-Жовківської єпархії,- повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на оф.сайт Сокальсько-Жовківської Єпархії.

В молитовному обряді умивання ніг взяли участь: голова комісії екології Львівської обласної ради, завідувач кафедри екології Національного лісотехнічного університету, доцент кафедри екологічної та інженерної геології і гідрогеології Національного університету ім. І. Франка, директор Національного парку «Північне Поділля», заступник Департаменту охорони природи з Івано-Франківська, заступник керівника Державного лісництва з Жовкви, представник Департаменту екології зі Львова, представник екоінспекції з м. Броди, представник водного господарства Жовківського району, керівник В’язівського лісництва та керівник бюро УГКЦ з питань екології.

На завершення священного дійства архиєрей закликав усіх присутніх «чинити так, як заповів нам Христос». «Ми не тільки маємо мити один одному ноги, хоч завжди повинні бути привітними до ближнього, але ми повинні берегти цей світ і це наше покликання. Берегти світ, щоби ближній міг ступати «веселими ногами» по своїй землі. Коли мене тільки палець болить, то все тіло терпить. Так само і цей світ, коли ми в одному місці шкодимо, то це відбивається на довкіллі. Але коли ми будемо один до одного доброзичливі, то Господь примножить тієї ласки, завдяки якій наш світ буде існувати і ми в ньому щасливо будемо жити». Відтак єпископ побажав усім присутнім «життєвої радості від того, що Господь вчинив нам, щоб ми бачили цей світ по-християнськи, Божими очима. Щоб ми раділи, що можемо співдіяти з Богом, щоб нам було добре в світі і щоб ми святкували життя».

Від імені екологів слово мав доктор Володимир Шеремета, керівник бюро УГКЦ з питань екології, який зазначив, що «чин умивання ніг символізує Божу благодать, яка очищає наші серця, щоб ми були вповні собою і мали частку в житті Бога». «Ця Божа благодать, яку отримали під час богослужіння, дається нам для того, щоб ми були Божими екологами і берегли створений Богом світ», – підсумував промовець.