Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

БлаговіщенняТиха подія, котра стала основою для всіх інших подій. Особливість цього свята полягає у зустрічі Ангела із дівчиною Марією. Марія спочатку насторожено ставилась до ангела, але потім з великою покорою прийняла покликання стати матір’ю Месії.


Пригадує тихість
Це святого нам пригадує про тихість події, котра стала гучною Євангелією. Пригадує скромний початок великого дійства.
Господь дуже часто поводиться із нами, людьми, у подібний спосіб. Він відкриває себе поступово. Так само поступововиявляє нам свої плани щодо нашого спасіння. Він шанує нашу недосконалу природу. Знає, що ми можемо не витримати раптових речей, які відбуваються в нашому житті і, навіть, вмерти. Тому Він нас готує і поступово все об’являє.
Деколи це буває трудністю для нас. Бо, щоб пізнати Бога, потрібно бути дуже уважним і, щоб почути Його голос, потрібно бути дуже тихим. Богородиця була такою. Саме вона нам показує приклад, якими ми маємо бути – уважними і тихими.
У такий спосіб ми зможемо розрізнити серед всього, що бачимо і чуємо саме те, що нам дійсно потрібно, що Бог хоче для нас донести.


План спасіння для Марії і для нас є теж план
Господь Бог об’явив Марії план спасіння для цілого людства. Подібний план спасіння він оголошує для кожного з нас. Він кожного запрошує взяти участь у плані спасіння своєї душі та душі ближнього.
Він кожного з нас запрошує носити Бога у свому серці, як це було з Марією. Він кожного з нас запрошує дати Бога іншим, як це сталось із Богородицею. Він кожного з нас запрошує наслідувати Його, як це ми бачимо у житті Матері над матерями.


Це також наше свято
Саме тому, святкуючи Благовіщення, ми можемо сьогодні пригадати своє благовіщення. Це була наша перша щира молитва, було перше розуміння Божого слова, була перша зустріч із духовною людиною, котра відкрила нам план нашого спасіння.

Так було, а як буде далі?

Якщо з увагою пригадаємо наше життя, то можемо зауважити, що можливостей благовіщення було у нас багато. От, не завжди ми були уважними. Не завжди були настільки тихими, щоб почути голос нашого Спасителя. Не зажди були…
Але це не означає, що ми будемо поводитись так у майбутньому. Тому, хто хоче мати зміни, хай найперше шукає тишу і уважність, щоб знати, що і як змінити.

Читаєш ці рядки… може вони для тебе стануть потішливим словом, благою вісткою, тобто Євангелією… Якщо так,    то це для тебе Благовіщення… таке тихе і просте…

о.Віталій Тарасенко