Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

150-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького урочисто вшанували в Чернігові25 листопада 2015 р., громада міста Чернігова вшанувала 150-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького. Захід проходив в Чернігівському Філармонійному центрі фестивальних та концертних програм.

Цього дня презентували театральне музично-хореографічне дійство за сценічним твором Олега Васюти “А як зможеш ти…”. В програмі глядачам поступово розкривалось життя молодого та успішного графа Романа, що вирішує стати священиком. Декламація художнього керівника проекту заслуженого діяча мистецтв, доктора філософічних наук та мистецтвознавця Олега Васюти і Дмитрія Мельниченка, поступово вводили в історію життя митрополита, складність його життєвого вибору та історичного часу, в якому Він жив.

Розповідь про життя Митрополита духовно наповнював спів семінаристів Київської Трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ.

Після закінчення академії слово мав отець Петро Лоза, ЧНІ, настоятель монастиря свв. апп. Петра і Павла, УГКЦ в Чернігові. Священик подякував всім учасникам і гостям та наголосив: “Митрополит все своє життя посвятив боротьбі за гідність людини та становлення українців, як єдиної спільноти, народу. Цей приклад ми повинні наслідувати і сьогодні”.

Опісля зі словом виступив Юрій Ткач, керівник Управління культури Чернігівської міської ради, який зауважив: “Цим виступом, можливо, почнеться нова епоха розвитку мистецтва в місті. Чи не вперше саме з громадської ініціативи організовано музичне дійство такого роду”.

Зі словом звернувся також Семен Бельман, директор обласного відділу культури, визначний громадський та культурний діяч: “Не зважаючи на те, що Митрополит Андрей врятував дуже багато євреїв (багато з яких живі і сьогодні), Йому досі не присвоїли почесного звання Праведника світу. Проте Шептицький беззаперечно є прикладом для Українців сьогодення та праведником для єврейської спільноти світу” – нагадав присутнім п. Семен, який є також Головою правління Чернігівського обласного об’єднання єврейських громад.

Цього дня, вірні мали нагоду також ближче познайомитись з постаттю Митрополита Шептицького через духовну літературу, присвячену Цьому Праведнику,- повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на прес-службу Київської Архиєпархії УГКЦ.