Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Митрополит РПЦ виступив на пленарному засіданні Синоду католицьких єпископів у Ватикані.(ФОТО)16 жовтня 2014 р. голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон взяв участь у пленарній сесії III надзвичайної Генеральної асамблеї Синоду католицьких єпископів, яка в ці дні проходить у Ватикані і присвячена темі «Пастирські проблеми сім'ї в контексті євангелізації».

Перед початком засідання високого представника Російської Православної Церкви тепло вітали Папа Римський Франциск, Державний секретар Святого Престолу кардинал П'єтро Паролін, префект Конґреґації з віровчення кардинал Герхард Людвіґ Мюллер, голова Папської ради у справах сім'ї архієпископ Вінченцо Палья, представник Константинопольського Патріархату митрополит Бельгійський Афінагор та інші учасники засідання.

Пленарне засідання під головуванням Папи Римського Франциска було відкрито виступом митрополита Іларіона, який від імені Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила привітав Главу Католицької Церкви і всіх єпископів, які беруть участь у роботі Синоду, - повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на оф. сайт РПЦ.

У своєму слові голова ВЗЦЗ підкреслив, що «тема сім'ї є сьогодні однією з найгостріших і "животрепетних". Вона - індикатор морального стану суспільства, в якому ми живемо». У сучасному суспільстві, як зазначив митрополит Іларіон, «все більш агресивно проповідуются ідеї морального релятивізму, поширювані також і на священний для всього людства інститут сім'ї». Головними викликами, що стоять сьогодні перед інститутом традиційної сім'ї, є часте розпадання сімей, аборти, легалізація одностатевих союзів, поширення таких неприйнятних, з християнської точки зору, технологій, як «сурогатне материнство».

Митрополит Іларіон закликав православних і католиків «об'єднати зусилля і виступити єдиним фронтом заради благої мети захисту сім'ї перед викликами секулярного світу... як в рамках діалогу з законодавчою і виконавчою владою окремих країн, так і на майданчиках міжнародних організацій, - таких, як ООН і Рада Європи».

Окремо голова ВЗЦЗ зупинився на східнохристиянській традиції одруженого духовенства та існуючої в Православній Церкві практиці «ікономії» в питаннях церковного розлучення і "второбрачія". Цей досвід, що нараховує вже багато століть, міг би, на думку представника Російської Православної Церкви, стати цінним досвідом при вирішенні пастирських проблем сім'ї.

Наприкінці свого виступу, торкнувшись теми Східних Католицьких Церков, голова ВЗЦЗ вкотре звинуватив Українську Греко-Католицьку Церкву - на цей раз у "залученні з українськими розкольниками в громадянське протистояння на Україні, яке забрало вже тисячі людських життів", і закликав представників цієї Церкви «відмовитися від будь-яких заяв на політичні теми і від будь-яких видимих форм підтримки розколу».

Митрополит РПЦ виступив на пленарному засіданні Синоду католицьких єпископів у Ватикані.(ФОТО)