Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

У Франції пропонують ввести плату за вхід до деяких храмівУ Франції почалася дискусія з приводу введення плати за вхід до храмів, які користуються великою популярністю у французьких та іноземних туристів. Це питання, за даними паризької газети "Фігаро", було піднято на останніх зборах за участю представників міністерства культури і комунікації республіки та Центру національних пам'ятників.

"Чому б не зробити вхід платним, при цьому гарантувавши, що виконання релігійних обрядів залишиться безкоштовним", - цитує видання одного з учасників зустрічі, не називаючи його по імені.

На думку прихильників такої ідеї, подібним чином влада могли б зібрати кошти, необхідні для утримання всіх 77 великих французьких соборів, і забезпечити збереження  предметів мистецтва що в них знаходяться. Втім, уряд, відзначає "Фігаро", поки не прийняв остаточного рішення з цього питання, яке може привести до розколу в суспільстві,- повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Седмицю.

Ідея виглядає подвійно привабливою, якщо врахувати, що той же знаменитий Нотр-Дам-де-Парі щорічно відвідують майже 14 млн туристів. "В цілому люди з повагою ставляться до відомого їм священного місця, вони знімають головні убори, розмовляють тихо, - зазначають в прес-службі собору Паризької Богоматері. - Але багато заходять як в гості чи забігають мимохідь".

У провінційних центрах церкви користуються меншою популярністю. Наприклад, подивитися зсередини на Страсбурзький собор, найвищий у Франції, в рік приходять до 4 млн осіб, а інші храми - і того менше.

"Це невірний підрахунок. Цифри не відображають різницю між тими, хто приходить один раз, і тими, хто буває там майже щодня. Платний вхід автоматично призведе до зниження відвідуваності", - заявив "Дерньер нувель д'Альзас" канонік Бернар Ксібо.

Між тим зараз у Франції собори, в яких зберігаються мощі святих або релігійні святині, стягують плату за вхід - близько € 4. Пропонується ж ввести вхідну плату в розмірі € 8,5 у всіх французьких соборах, а церквам ще й дозволити організовувати спеціальні платні відвідування для туристичних груп.

Варто нагадати, що у Франції з 1905 року діє закон про розділення церкви і держави, і введення платного входу в релігійні установи фактично стане прямим його порушенням. "Церква - це місце для моління або навіть, для деяких туристів, місце переходу в іншу віру або притулок, - зазначила представник Конференції єпископів Франції Мо де Бошесн-Кассан. - Вона покликана бути загальної".