Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Папа Франциск закликає до скасування смертної кари та довічного ув'язненняХристияни і всі люди доброї волі "покликані сьогодні боротися не тільки із застосуванням смертної кари" у "всіх її формах", а й на благо поліпшення умов утримання ув'язнених, - зазначив Папа Франциск під час аудієнції для членів Міжнародної асоціації кримінального права, яких прийняв 23 жовтня 2014 р. 

Папа критично охарактеризував заклики до "насильства та публічної чи особистої помсти", поширювані деякими політичними секторами та ЗМІ, які шукають "козлів відпущення", мовляв, "винних" у всіх бідах суспільства. В останні десятиліття поширилося переконання, що публічне покарання може вирішити найрізноманітніші соціальні проблеми, нібито для різних хвороб можуть підійти одні і тіж ліки, - сказав Папа.

 Особливу увагу Святіший Отець звернув на проблему смертної кари. Неможливо, щоб сьогодні країни не могли знайти способу припинення несправедливого агресора, окрім як його вбивство, - вважає Папа. Він засудив "позасудові" і "незаконні" страти, які здійснюються не тільки представниками держав, а й структурами, не визнаних такими, що представляє собою справжній злочин.

 Страта повинна виключатися, позаяк такий вирок може бути винесений в результаті судової помилки, а також використовуватися тоталітарними та диктаторськими режимами в якості інструменту боротьби з політичним інакомисленням, переслідування релігійних і етнокультурних меншин. Папа вважає "прихованою стратою" довічне ув'язнення. З цієї причини воно недавно було виключено з Кримінального кодексу Ватикану, - розповів він, - повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Радіо Ватикан. Франциск критично поставився до тюремного ув'язнення - як превентивного заходу. Воно сприяє збільшенню кількості "засуджених без поваги процесуальних правил". У деяких країнах воно становить до 50% від усіх ув'язнених. 

Папа порівняв з тортурами практику ізоляції засуджених у тюрмах особливого режиму, яке викликає "психічні та фізичні" страждання і часто доводить до суїцидів. Франциск зауважив, що справжні тортури сьогодні здійсняються не тільки в підпільних центрах ув'язнення або сучасних концентраційних таборах, але в тюрмах, установах для неповнолітніх, психіатричних лікарнях, поліцейських комісаріатах.

 На думку Понтифіка, від тягарів в'язниці повинні бути звільнені діти і, принаймні, частково літні, хворі, вагітні жінки, інваліди, матері і батьки, які є єдиними відповідальними за дітей та людей з обмеженими можливостями.