Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

БПЦ хоче незалежності від МПБілоруська Православна Церква має намір домагатися для себе статусу самоврядної в складі Московського патріархату.

"Просити митрополита Мінського і Заславського Павла, патріаршого екзарха всієї Білорусі, клопотати перед Святішим патріархом Московським і всієї Русі Кирилом і Священним Синодом про надання Білоруській Православної Церкві статусу самокерованої Церкви в складі Московського патріархату за зразком Латвії, Молдови та Естонії", - йдеться в документі, прийнятій за підсумками зборів єпархій Мінської митрополії та опублікованому на сайті БПЦ.

Автори документа також визнали корисним для подальшого розвитку церковного життя установи в адміністративних межах Мінської області нових єпархій і Мінської митрополії, - повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Интефакс.

В даний час Білоруська Церква має статус екзархату. Екзарх і архієреї обираються Священним Синодом Російської Церкви. Рішення про створення або розпуск екзархатів приймаються Священним Синодом з подальшим затвердженням Архієрейським Собором.

Більшу незалежність в складі Московського патріархату мають самоврядні Церкви (Латвійська, Естонська, Молдавська) і автономні (Китайська, Японська). Українська Православна Церква має змішаний статус - самокерованої з правами широкої автономії.