Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Дорогі брати і сестри! Вітаю вас із престольним святом — Собором Архистратига Божого Михаїла. Сьогоднішній день особливий у церковному календарі. Однак зовсім не тому, що це свято, пам’ять небесних сил, стоїть в одному ряду із дванадесятими чи іншими великими святами, а тому, що сьогодні ми вшановуємо великі і чисельні ангельські сили — херувимів, серафимів, престолів, господств, архангелів — загалом, усі небесні сили, їхній Собор.

Для нас, які не бачать і не можуть побачити ці небесні сили, святкування їхньої пам’яті є досить величною подією. Якщо ми, наприклад, звершуємо пам’ять якогось святого, то уявляємо цю постать у її земному житті. Адже той чи інший святий однаково народився із благословенної утроби матері, жив, подвизався, вірив у Христа Бога, сповняв святі заповіді, але, зрештою, зазнав смерті і прославлення після неї. А ось коли ми звершуємо пам’ять небесних безтілесних сил, то навіть слово «пам’ять» не підходить для їх вшанування. Ангели - істоти невидимі, вони прославляють Бога і допомагають та навчають нас це робити.

У Священному Писанні ми не знайдемо детальної розповіді про ангельські сили, лише окремі згадки. Однак нам все ж відомі імена архангелів і ми можемо їх називати за іменами, згадуючи їхні властивості та те служіння, яке несуть вони перед Богом. Коли прославляємо начальника небесного воїнства архистратига Михаїла, взиваємо так: «Радуйся архистратиже Божий Михаїле, бо ти ніколи силами зла не був переможений». Михаїл, начальник небесних сил, який виступив на захист Бога, який сказав «Хто може уподібнювати себе Богу?!», він виступив проти Люцифера і скинув його з небес. Скинув, сказано, в преісподню. І ви чули у сьогоднішньому євангельському читанні як Христос сказав: «Я бачив диявола, що наче блискавка спав з небес». Саме з того часу, коли відбувся цей перший непослух Богові, повстання сатани, на землі з’явилось зло. Я хочу щоб ви, дорогі брати і сестри, знали і розуміли, що Бог не створив зла, Він створив всі ангельські сили добрими, але у них була одна властивість, яка притаманна і людям, — у них була свобода, свобода вибору. І ось денниця, старший серед ангелів, захотів уподібнити себе Богу, і, як сказано в Біблії і Переданні, на небесах сталася війна. Господь Вседержитель ніколи Себе не порівнював з денницею як із Своїм творінням, а ось сатана наважився рівняти себе до Бога. Тому в іншому місці Євангелія знаходимо і слова Христа про те, що князь віку цього не має нічого спільного із Ним.

Якщо ми будемо з вами знати це вчення Церкви, то зрозуміємо, звідки у світі так багато зла і неправди, горя і бід, жорстокості і страждань. Їх незмірима кількість, але багато із цих випробовувань ангели відвертають від людей. Тому ми й святкуємо Собор усіх ангельських сил. Згадуємо архистратига Михаїла, але й пам’ятаємо архангелів Гавриїла, Рафаїла, Варахиїла, Уриїла, Ієгудиїла, Ієремиїла, Салафиїла і всі інші небесні сили, які мають особливі властивості і допомагають нам усім - навіть у повсякденному житті.

Звичайно, на іконах ангели постають перед нами, мабуть, у такому образі, який нам легше сприйняти — у людській подобі. В цьому нема нічого неправильного, адже ми й не можемо зобразити ангельські сили, які невидимо служать перед Богом, зобразити у їхньому дійсному вигляді, бо вони є духами безплотними. Але тут доречно згадати слова Іоана Золотоустого, який говорить, що і людина, хоч і зодягнена у плоть, у тіло, маже мати ті самі властивості, може уподібнюватись ангелам. І насправді ми знаємо скільки святих, не впускаючи гріха у свою природу, уподібнювались ангелам.

Звичайно, живучи на землі, дорогі брати і сестри, ми щодня зустрічаємось із злом, бачимо неправду, мало творимо добра, але головне, щоб ми розрізняли, де є добро, а де зло, бо князь віку цього приготовляє невидимі тенета для кожного з нас. Щодня ми повинні закликати на захист усі небесні сили. Раніше ми бачили свого ворога. Адже, скажімо, нам було відомо, хто руйнував наші святині, знищував і оскверняв храми, запекло і люто виступав проти Бога. Але тільки не думаймо, що все це зло зникло. Диявол продовжує боротьбу - при підтримці своїх демонських сил - проти тих, хто твердо й правдиво вірить у Бога. Наче хижий лев він ходить і шукає, як би проковтнути душу людини-християнина. Тому що суть цих темних сил, які також колись були світлосяйними ангелами, - це носити, поширювати і впроваджувати зло. Здається, нічого особливого не відбувається, але люди все більше відходять від Бога — впадають у сумніви...