Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

ЄлеопомазанняІсус Христос залишив нам святі Тайни, щоб з їхньою допомогою ми могли жити, як діти Божі, і перейти до життя вічного. В годині смерті проходимо через останню боротьбу, часто попереджену довгою і важкою недугою. Для такої важкої хвилини Христос установив святу Тайну Єлеопомазання, що є для нас окремою ласкою.

“Нездужає хтось між вами? Хай покличе пресвітерів церковних і нехай вони помоляться над ним, помазавши його олією в ім’я Господнє, і молитва віри спасе недужого, та й Господь його підійме; і як він гріхи вчинив, вони йому простяться”, - говорить у своєму посланні Апостол Яків.

Єлеопомазання – свята тайна, в якій недужий через помазання святою олією й молитву священика одержує ласку Божу для спасіння душі, а часто також і для оздоровлення тіла. Вона скріплює недужого на дорогу у вічність, вливає розраду і довіру до Бога, а досить часто повертає здоров’я тілу.

„Через тайну намащення хворих, виконану священиком разом з молитвою, вірні, які хворіють важкою недугою і каються у серці, одержують ласку, завдяки якій, зміцнені надією на вічну нагороду і звільнені від гріхів, наставляються на виправлення життя й отримують допомогу подолати хворобу або терпеливо її переносити”, - говориться в Канонічному Праві. Священним помазанням недужих та молитвою пресвітерів ціла Церква довіряє недужих Господові, страждаючому і прославленому, щоб дав їм полегшення та спас їх; що більше, закликає їх, щоб, з’єднавшись добровільно зі страстями і смертю Христовою, причинялись так для блага Народу Божого.

Єлєопомазання хворих уділяють правосильно усі священики, і тільки вони.

Матерія тайни Єлєопомазання - це оливкова олія, і її благословляє той священик, який уділяє святу тайну.

Вже з давніх часів олія використовувалась як успішний лікувальний засіб. Однак ця олія є символом надприродних ліків, які очищають душу з гріхів і зменшують тілесні болі, а інколи, якщо цього хоче Бог, повертає здоров’я тілу.

Тією благословенною олією священик помазує очі, уста, вуха, ніздрі, руки, груди та ноги хворого, із застосуванням слів, порядку і способу, приписаних у літургійних книгах, при цьому проказує молитву (або форму Тайни): „Отче святий, лікарю душ і тіл, Ти послав єдинородного Твого Сина, Господа нашого Ісуса Христа, що зціляє всяку недугу і рятує від смерті, ЗЦІЛИ ПОМАЗАННЯМ ОЦИМ Слугу ТВОГО, або Слугиню ТВОЮ від тілесної і душевної немочі, і оживи благодаттю Христа Твого, молитвами Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, і всіх Святих Твоїх.

Такі обряди, здійснені священиком в імені Господньому, є успішними, бо через них свята Церква несе своїм дітям потрібну допомогу.

Хто і коли може приймати тайну Єлєопомазання? Тільки той, хто охрестився. Цієї тайни не приймається будь-коли, але в час недуги; цю тайну дійсно і корисно може прийняти тільки важкохворий християнин, навіть такий, що вже втратив пам’ять та свідомість. Тому цю тайну повинні приймати не тільки вмираючі християни, але й усі, хто потрапив у важку і серйозну недугу. Це в окремий спосіб роз’яснює ІІ Ватиканський Собор, що „Єлєопомазання... не є святою тайною тільки для тих, що знаходяться в останніх хвилинах свого життя. Тим-то пригожий час для його приймання є вже напевно тоді, коли вірний починає бути в небезпеці смерті: через недугу чи старість”.

Вірні повинні радо приймати Єлєопомазання, коли важко хворіють; а душпастирі та рідні хворих мають подбати, щоб хворі у відповідний час зазнавали полегшення від цієї святої тайни”.

Протягом довгої недуги вірний може повторно прийняти цю тайну за якийсь час, особливо коли недуга погіршиться.

Що корисного дає свята тайна Єлєопомазання?

Св. тайна Єлєопомазання установлена на те, щоб як слід підготувати хворого до переходу у ВІЧНІСТЬ.

Прощення гріхів - це перший наслідок тайни Єлєопомазання. Тайна Єлєопомазання є найкращим ліком для повного вилікування душі з гріхів. Через прийняття цієї тайни прощаються повсякденні гріхи, а також важкі гріхи, призабуті або не сказані через незнання у святій тайні покаяння-сповіді, і всі ті, що в них не було можливості висповідатися. Вона продовжує діло очищення, розпочате у Тайні покаяння, його завершує та ставить людину у стан святості, робить її здатною до оглядання Бога.

Свята Тайна Єлєопомазання збільшує освячуючу ласку і таким чином доповнює нашу злуку з Христом. Ця тайна очищує ціле наше єство: уяву, пам’ять, розум, волю. Божа ласка проникає у глибину всіх душевних снаг та очищає її з усіх зародків гріха, і так усе стає прощене, очищене.

Тайна Єлєопомазання готує душу до останньої боротьби і приносить спокій душі. Тому дуже важливим також є, щоб вірний приймав тайну Єлеопомазання при повній свідомості, бо вона повертає усім снагам енергію у боротьбі за Христа; приносить силу, щоб християнин міг з відповідним приготуванням протиставитися найсильнішим нападам з боку диявола, який подвоює свої сили, щоб вирвати раз і назавжди з Божих рук людину, що знаходиться на смертній постелі, знесилена хворобою, стривожена близькою смертю і обтяжена згадкою про минулі гріхи.

Єлеопомазання приносить душі надію, врівноважує віру, і вона з повним спокоєм надіється на Боже милосердя. Її надія не зменшується навіть при згадці минулих провин. Часто хворому нелегко є сприйняти смерть, з’єднати свої терпіння з Христовими, важко піднестись до Бога, а до того пам’ять про Божий суд тривожить душу. Ласка тайни Єлеопомазання діє більше в міру того, як людина наближається до свого кінця. Вона скріпляє її, дає силу встоятися у боротьбі. Ця полегша проявляється особливо у великій надії на Боже милосердя. Тому християнин спокійно сприймає смерть, бо знає, що вона є переходом до вічної слави.

Врешті, тайна Єлеопомазання повертає здоров’я тіла, коли того хоче Бог. Якщо ж до хворого не повертається здоров’я, то цього ми не повинні приписувати тайні Єлеопомазання. В народі треба викорінити несправжнє поняття, мовляв, кому вже уділено тайну Єлеопомазання, той, напевно, помре. Також усунути з-поміж християн судження, мовляв, коли хворий побачить священика, налякається і йому погіршиться. Все діється за Божими планами. Коли Бог забирає від нас хворого, дорогу нам особу, треба вміти це сприйняти.

Як приймати тайну Єлеопомазання?

Насамперед, потрібно належно цінити цю тайну та з неї гідно взяти користь. Не потрібно відкладати до останньої хвилини прийняття цієї тайни, але приймати її в повній свідомості. Родина зобов’язана заохотити свого хворого і приготувати його до прийняття тайни. Коли рідні могли це зробити, а не зробили, вони провинилися. Найближчі з родини повинні вдома все належно підготувати. В домі повинно бути все чистеньке. Слід приготувати стіл, а на ньому поставити розп’яття, дві свічки та свячену воду. Всі домашні повинні бути вдома. Ніяк не годиться залишати хвору людину саму. Треба також і належно поводитись, коли священик приходить до хворого. Під час сповіді священиком хворого, вірні можуть співати релігійні пісні. Запричастивши хворого, священик уділяє тайну Єлеопомазання.

Тому, дорогі в Христі, щоб вберегти свою душу, не можна чекати на хвилину, коли вже смерть з косою зависне над нами. Якщо хворий помре після прийняття Єлеопомазання, то увійде щасливими у вічність; якщо видужає, нічого на тому не втратить, бо на його тілі буде покладене цінне Боже благословення на подальше його земне життя.

Нехай це буде для нас наукою для виконання. Амінь.

о. д-р Петро Козак