Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Дуже часто можна почути від наших вірних проте, що вони не до кінця розуміють тезу сказану Ісусом Христом : «хто має тому додасться, а хто не має в того і те відберуть, що має». Десь на перший погляд виглядає, що Спаситель виступає за соціальну несправедливість, але коли ми зрозуміємо, що означають ці слова, то почерпнемо глибину великих знань нашого Учителя Ісуса Христа.

Перш за все Ісус пророкуючи «про далеку дорогу»,- говорить не про що інше, як про Своє Вознесіння. Тому коли Господь Вознісся, то залишив нам Свою Божественну Благодать це і є власне той маєток, який в даній притчі про таланти роздає господар своїм підлеглим. Кожна людина у цьому земному житті наділена визначеною силою. Одні із нас мають більшу ревність і докладають більше зусиль, а інші навпаки. Господь дає кожному із нас стільки благодаті, скільки ми можемо реалізувати її в житті. Тому ми не повинні заздрити своїм ближнім, що хтось має більше ніж ми задатків до якогось ремесла, а просто докладемо зусиль, щоб досягти рівня своїх приятелів у даній спеціальності. Нам потрібно принести достойний плід від того меншого, що ми отримали, змагаючись у боротьбі із спокусами, не залишаючи отриманого, по заздрості до чужого обдаровування. Господь знає наші сили і тому, як говориться в притчі розумно розпорядився щодо талантів. Ми також дещо знаємо свої сили, тобто хтось знає скільки кілограм він може піднести, хтось – скільки може пройти кілометрів і т.д. і т. п..

Здоровий глузд говорить нам щоб зберегти таланти, не потрібно було їх роздавати, тобто вже з цього бачимо, що роздали ці таланти із іншим наміром – щоби примножити їх. Роздані таланти є певним завдатком, довірою господаря до своїх підлеглих. В даній притчі Господь має на увазі, те що отримана нами благодать у Святій Тайні Хрещення не можна розтрачувати, а потрібно примножувати. Як ми можемо їх примножити це можна зробити через певні добрі вчинки : молитва, милостиня, любов до ближнього , покаяння, смирення.

З притчі довідуємось, що той хто отримав 5 талантів – приносить ще 5 інших, а той хто 2 таланти – приносить ще 2 таланти. Ці двоє слуг оправдовують сподівання свого господаря примножуючи отримані таланти. Благодать яку ми отримуємо на Землі і всі речі є малі порівняно з тим, що є у Небі. Третій слуга отримуючи один талант на перший погляд не робить нічого поганого – він просто зберігає його. Ми також дуже часто хвалимось про своє християнське життя, але чи всі ми зберегли даровану у Святих Тайнах благодать? В даній притчі чоловіка, що зберіг отриманий талант звинувачують, як злочинця. Звідси виходить ми своїм життям теж провинились перед Богом. Закопуючи талант, кажуть отці церкви, ми використовуємо всі сили на земні та дочасні речі – обмежуючи в такий спосіб своє спілкування з Богом. Слушно говорить господар своєму слузі : «Тож треба було тобі віддати мої гроші торгівцям, і я, повернувшись, забрав би своє з відсотками.»Мт.25.27 Тому, коли ми не примножимо в земному житті благодать отриману у святих тайнах, то вона буде відібрана від нас в майбутньому і ми в такий спосіб нічим не будемо відрізнятись від поган. Людина, яка є охрещена, а під час свого життя нічого не зробила, духовно не зростала, вона може почути слова : «Візьміть, отже, талант від нього й дайте тому, хто має їх десять.»Мт.25.28

Що тоді залишається робити нам усім? Коли ми не можемо втримати отриману благодать, над чим маємо працювати? Сьогоднішня притча завершується словами : «Хто має вуха, нехай слухає!», - ці слова Спасителя адресовані до кожного з нас, щоб ми з вами не тратили час на пусте і непотрібне, а займались справами, які будуть служити на користь і спасіння наших безсмертних душ. Просімо Милостивого Бога щоби обдарував нас ласкою та знаннями вміло побороти всі наші слабості та немочі, щоб ми навчились працювати над виконанням євангельських заповідей і в такий спосіб змогли зберегти отримані таланти, а головне і примножити їх. Хотілося б дорогі в Христі, щоб кожен із нас був за це нагороджений словами Небесного Владики : «слуго добрий і вірний. У малому ти був вірний, поставлю тебе над великим. Увійди в радість пана твого.»Мт.25.21. Амінь.

Автор: протоієрей Тарас Огар

Джерело: sv-paraskeva.if.ua