Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Активісти: нова дамба в Лівані може знищити унікальні храми-пам'ятникиБудівництво дамби в долині Бісрі на півдні Лівану може привести до зникнення унікальних храмів і древніх руїн фінікійської, римської, християнської та османської епох, розповів ліванський активіст і дослідник Хассан Хаджар.

На кордоні гірського та південного Лівану відновилася реалізація зі зведення однієї з найбільших в Лівані дамб в долині Бісрі. За даними активістів, посилаючись на главу адміністрації поселення Бісрі Абдель Халіма Акума, вартість проекту обійдеться ліванській владі в 2 мільярди доларів. Кредит під проект планується взяти в міжнародному валютному фонді.

«Ця долина була природним коридором для всіх армій, які приходили до Лівану протягом століть. Я говорю про ассірійців, персів, вавилонян, потім римляни і греки. Серед іншого, там збереглися римські сходи. І колони римського храму, побудованого на фундаменті фінікійського храму бога Ашмун. Польська група дослідників з Варшавського університету 15 років тому проводила дослідження і підтвердила наявність 70 історичних об'єктів, від фінікійських часів до Османської імперії і арабів. Все це зникне, якщо побудують дамбу », - сказав Хаджар.

За словами активіста, одним з найцінніших історичних об'єктів в долині є збережена церква святого Мойсея Аль-Хабаши, вік якої перевищує 1300 років. Там же розташований монастир святої Софії, який датується третім століттям. «Останнє, що можна додати, що Ісус Христос відвідував це місце, коли проходив через десять міст на шляху до Фінікії», - додав Хаджар.

Спираючись на дані у відкритих джерелах і дані досліджень, інший активіст Камаль Ківан розповів, що «крім втрати об'єктів, що мають історичну цінність, будівництво дамби призведе до знищення соснових лісів, зміниться консистенція ґрунту і місцевий особливий мікроклімат».

Згідно з даними активістів, проект створення водосховища в Бісрі безперспективний через специфіку грунту, яка не тримає воду, а також малих обсягів джерел води. За підрахунками фахівців на заповнення водосховища при самому позитивному розкладі буде потрібно близько 20 років. «Ще в 80-х роках європейські геологи встановили, що створення дамби в цьому районі немає сенсу. Дешевше і простіше відновити і вдосконалити створене французами на початку 20 століття водопостачання на півночі Бейрута », - зазначив Ківа.

Ідея створення водосховища в долині Бісрі виникла кілька років тому під приводом забезпечення в першу чергу для жителів Бейрута безперебійною подачею прісної води. Однак реалізація проекту була заморожена через відсутність фінансування. Кілька тижнів тому будівельні роботи відновилося в Бісрі, і прохід у видаткову частину долини огородили для жителів, що змусило місцеве населення провести кілька мітингів, виступаючи проти будівництва дамби, знищення природи і об'єктів культурної спадщини кількох епох.

 

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на blagovest