Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Духовно-екологічні роздуми над Знаннями як даром Святого ДухаЗнання – це дар Святого Духа, який допомагає ще більше заглибитись у таємницю Божої любові до Свого Створіння

На дорозі слідування за Ісусом покірне і сумирне серце перестає відчувати втому, стає по-справжньому вільним, спокійним, перестає відчувати страх і неспокій через житейські клопоти і суєту світу. Через покаяння і навернення, перебуваючи у посиленій молитві і пості, людина починає дуже добре усвідомлювати, що правдивого життя поза Богом їй не знайти, бо поза Ним його просто немає. Вдивляючись у Хрест Христовий і роздумуючи над ділом Відкуплення, людина помічає, як Господь Духом Своїм Животворящим ніжно очищає її серце, вливаючи в нього ті таємничі знання, які допомагають заглянути у таїнство безмежної Божої любові до Свого Створіння.

 

Даром знання Святий Дух робить людину здатною

прославляти Бога як Творця Вселенної

Коли мова іде про знання, які походять від Святого Духа, то слід зауважити, що це щось набагато більше, ніж просто людські знання, тому що вони допомагають у природньому довкіллі побачити не лише взаємозв’язок між Творцем і Його створінням, але через створіння побачити Його велич і всемогутність. Людина, яка перебуває у Дусі Святому, також дуже чітко помічає і те, що стан її душі залишає відображення в ближчому і дальшому довкіллі.

Знання, які походять від Святого Духа, викликають у людському серці невимовну радість, бо дарують внутрішнє розуміння того, що Отець Небесний кров’ю Свого Сина очистив «вінець» Свого Створіння, щоби повернути Йому первозданну красу, а разом із ним і красу й гідність усьому сотворінню. Це переростає у ще більшу синівську любов до Бога і виливається у суцільну прославу Творця цілим власним життям та діяльністю.

Роздуми над цим даром спонукають до висновку, що мова іде про особливу здатність людини краще пізнавати оточуючу реальність, помічати і розуміти закладені у природі та Всесвіті закони Творця.

Святий Дух повертає людині здатність

бачити красу і властиву цінність сотвореного світу

Відкрита до пізнання правди про себе людина в один момент починає дуже чітко розуміти, що опис сцени створення світу на перших сторінках Писання (пор. Бут 1) безпосередньо причетний до неї. Розуміє і те, що ця одвічна правда до кінця віків (згідно із задумом Божим) повинна постійно втілюватись у люблячих відносинах між Творцем і людиною і між людиною й усім створінням. Той, хто посідає цей дар, отримує від Бога надприродну здатність, дивлячись на все навкруги, не зважаючи на гріх і руїну у світі, все ж таки розпізнати у природному довкіллі Боже створіння, яке сам Творець назвав «добрим». Дар знання разом із іншими дарами сприяють тому, що у нашому ближньому, навіть дуже грішному чи відкинутому, вдається побачити зранений «вінець» Божого створіння.

Святий Дух покірному і чистому серцю дарує таємничі знання, які закриті для мудрих і розумних цього світу. Даром знання Господь чинить людину здатною бачити речі очима самого Творця, тому коли така людина дивиться на бездомного, стражденного, зневаженого свого ближнього, грішника чи навіть ворога, бачить шедевр Творця (пор. Бут 1, 31). Цим своїм особливим даром Святий Дух робить людину учасницею свого творчого задуму. Відкриваючи цю первозданну красу і гармонію, якою Творець втішався на початку сотворення світу (пор. Бут 1, 12; 18; 21; 25 ), Господь показує людині, яким шляхом слід іти, щоби усе сотворіння не було поглинуте хаосом. Кожен день християнина і християнських громад повинен бути прожитий так, щоб, дивлячись на своє життя і діяльність разом із Творцем, кожен як його співтворець з радістю міг повторити: «І побачив, що воно було добре».

Знання, яке походить від Святого Духа, дає розуміння того,

що створіння не вміє прощати тих, хто його ображає

Найбільша правда, яку Отець Небесний через Свого Сина у Святому Дусі об’явив людині про Пресвяту Тройцю, - це те, що Господь є всемилостивим і всепрощаючим Батьком, якому дуже дороге усе Його Створіння. Дари Святого Духа допомагають чітко зрозуміти, що запорукою як щасливого життя у земному вимірі, так і життя Вічного є не що інше, як підтримання і продовження розумного творчого Божого задуму і плану Спасіння.

Дар мудрості дозволив побачити світ як мудрий задум Творця. Розум як дар Святого Духа допоміг зрозуміти, що Господь вклав у створіння незвіданий потенціал, і саме на людині як його «вінцеві» лежить відповідальність за його розкодування і використання. А знання, які походять від Святого Духа, показують, що коли з вини людини руйнується закладена Творцем гармонія і порядок у світі, тоді ображене, зневажене, страждаюче і поранене створіння, волаючи про допомогу і заступництво до самого Творця, може жорстоко покарати своїх кривдників.

Вистачає трішки поспостерігати за долею людства за останніх півстоліття, щоби впевнитись: життєва мудрість про те, що, на відміну від Бога і людини, природа не прощає ніколи – це не вигадка, а справді реальність. Техногенні катастрофи, які все частіше сколихують світ, періодичні природні катаклізми, жертвами яких дуже часто стають найбідніші і найменш захищені верстви населення, недвозначно сигналізують про те, що людство переступило межу толерантності природи і що його тиранія викликає повстання створіння з катастрофічними наслідками для сучасної цивілізації і майбутніх поколінь.

Дар знання випливає з глибокої віри в Бога

Завдяки цьому дару Святого Духа людина отримує немовби внутрішнє знання щодо речей, які стосуються як теперішнього, земного життя, так і Життя Вічного. Дар знання дає змогу правильно і за призначенням використовувати усі природні й надприродні дари і таланти задля освячення й спасіння не лише особистого (пор. Мт 25,14-30), але й усієї сотвореної Богом дійсності. Дар знання є тим даром Святого Духа, завдяки якому ми маємо впевненість і глибоку віру в Бога та в об’явлені християнські істини. Цей дар допомагає людині віднайти правдиве місце посеред Божого створіння і сповнити власне універсальне покликання його відповідального управителя і охоронця.

Правдиві знання, які походять від Святого Духа, – це ті знання, які долучають християн до здійснення Творчого Божого задуму

Дух Святий даром знання допомагає поодиноким християнам і християнським громадам перетворити все своє життя і діяльність у суцільне свідчення віри в Бога. Дар знання допомагає уникнути різних інтелектуальних спекуляцій, які часто трапляються в сучасному світі, але насправді є псевдотурботою про природу та усе живе, а в реальності не мають нічого спільного з відповідальністю за Боже створіння, тому що намагаються втрутитись у розумний задум Творця.

Завдяки дару знання Господь Духом Своїм Святим дарує розуміння того, що Створіння є найпрекраснішим подарунком Творця, який маємо з вдячністю прийняти і примножити для майбутніх поколінь. День, у якому не має місця для марнування Божих дарів – природніх ресурсів, у якому теплова чи електрична енергія ощадно використовуються для блага людини з думкою про довкілля,  по праву можна назвати черговим днем співсотворення. А відпочинок на лоні природи, після якого інші відвідувачі теж мають змогу насолодитись красою чистого довкілля, обов’язково залишить у пам’яті добрі, світлі й теплі спогади про ті моменти, у яких було відчутно присутність Духа Животворящого.

Усі знання, які вдалось людству здобути впродовж усієї історії щодо світобудови, макро- чи мікрокосмосу, підуть на користь усьому живому лише в тому випадку, коли людина проситиме, щоби Господь Духом Своїм Святим освятив усі намагання людського розуму і дав змогу побачити усе у правдивому світлі.

Даром знання Святий Дух робить людиною співтворцем історії

і співбудівничим Царства небесного в реальному часі

Святий Дух цим своїм даром береже людину перед спокусою перебрати на себе у світі роль єдиного управителя і господаря. Дар знання на найглибшому рівні єднає людину зі своїм Творцем, роблячи її учасницею Божого життя. Без цього дару людина не почуватиметься щасливою у сотвореному світі.

Дар знання дарує особливу здатність, завдяки якій людині вдається синтезувати всі набуті знання, щоби, надаючи їм надприродного значення, скористатися ними задля найвищої мети – поширення й побудови Царства небесного вже «тут і тепер».

Християнин, який запросив Святого Духа за свого провідника і порадника, вміє так майстерно використати ази енергоефективності й енергоощадності, щоби в дусі Вчення Католицької Церкви про відповідальність за Боже створіння – природу - зробити власне помешкання, місце праці і відпочинок тим місцем, де через дружнє ставлення до довкілля усе свідчитиме про любов до Бога і до ближнього. Споруджене й утеплене за відповідними екологічними стандартами помешкання, енергоефективні вікна, освітлення й опалення та багато інших технічних новинок чи елементарних знань, які допомагають у побуті ощадно використовувати природні ресурси, є не чим іншим, як людськими знаннями, які, будучи освячені Святим Духом, стають конкретним свідченням живої віри в Бога. Саме ці глибокі знання дають вагомі аргументи на користь віри в Бога і стають життєдайною силою для реалізації заповіді любові.

Для того, щоби християнські спільноти могли в реальності, а не на словах стати місцем живої присутності Христа, слід просити Духа Святого, щоби через Писання, Учительський уряд Церкви та участь у святих Таїнствах влив у наші серця правдиві знання щодо відновлення втраченої через гріх гармонії між усім Божим Створінням.

 

Біблійні тексти для поглиблених роздумів

Ос 2,22; 4,1–6,6 «Лише в Господі є правдиві знання»;

Єр 22,16 «Знати Бога»;

Мт 25,14-30 «Притча про таланти»;

Мт 7,7-11 «Сила молитви»;

Мк 10, 28-31 «Ісус пояснює, що очікує на тих, хто пішов за Ним»;

Лк 17,5-6 «Знання походять з віри».

Молитва

Господи Боже, Творче неба і землі,

силою своєї безмежної любові

Ти покликав нас і весь створений світ з небуття до буття,

премудро облаштував Всесвіт

і піклуєшся навіть про найменше Своє Створіння.

Благаємо Тебе і молимо:

торкнись Духом Своїм Животворящим наших умів та сердець,

щоби одним-єдиним прагненням у нашому житті

було пізнання тих шляхів, які ведуть до Дому Отця. Амінь

Іспит сумління:

Молитва «Царю Небесний»

Чи не занедбую пізнання головних правд віри? Чи цікавлюся Вченням Церкви про відповідальність за Боже створіння – природу? Чи поглиблюю  свої знання про Бога і зростаю у християнській вірі та чеснотах?

Акт дияконії: у п’ятий тиждень посту застосувати на практиці знання з енергоефективності й енергоощадності, щоби зробити власний побут дружнім до довкілля. Зокрема, можна замінити традиційне енерговитратне освітлення на світлодіодне, встановити аератори та душові лійки, які дають змогу в декілька разів зменшити витрати води та енергоносіїв для її нагрівання.

Дані духовно-екологічні роздуми були підготовані в рамках проведення Великопосної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» 2017


 

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на ecoburougccorgua.