Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Чи може католик копати картоплю в неділю?Це питання, здається, має просту відповідь. Неділя - день Господа, про яке Він ясно і зрозуміло говорить у третій заповіді: Пам'ятай день Господній. Але сьогодні навіть це питання чомусь викликає суперечки серед віруючих.

Кінець літа і перша половина вересня - це «час картоплі». Щоб зібрати «другий хліб», нерідко потрібні великі зусилля. І, хоча, здається, ця справа має турбувати тільки жителів сіл, вона зачіпає також і міста. Студенти і робоча молодь, серед яких багато католиків, повертаються в свої рідні місця з міста, щоб допомогти рідним викопати картоплю. І це тільки один з прикладів.

Саме копання картоплі - справа хороша, але, як і будь-яка необов'язкова робота, відповідно до третьої заповіді, не може виконуватися в неділю.

Як виявилося, не всі католики так вважають. В одному з сіл я чула версії, що копати картоплю можна, оскільки "це - не робота, а збір врожаю», так як «місцевий настоятель дозволив», «можна копати після 9 ранку, коли відправиться перша Літургія, при цьому можна в ній і не брати участь », або «можна копати тільки після того, як взяв участь в недільній святій Літургії».
Де ж правда? На питання погодився відповісти о. Аркадій Кулях OCD.

«Воскресіння - святий день»

«Про вшанування та переживання неділі Катехизм Католицької Церкви пише в номерах 2168 - 2195. Номер 2185 говорить, що "в неділю і святкові дні віруючі мають утриматися від робіт і занять, які заважають віддавати належну шану Богові, переживати властиву для дня Господнього радість, виконувати справи милосердя і відпочивати як духовно, так і фізично"», - зазначив священик.

"Церква вчить також, що" допускаються дії, пов'язані з сімейними обов'язками або з послугою заради великої суспільної користі, якщо тільки це не веде до шкідливих звичок щодо святкування неділі, сімейного життя і здоров'я "(пор. Компендіум Катехизму Католицької Церкви, 453)» , - розповів о. Аркадій кулях.

Необов'язкову роботу в неділю, по коментаря, не можна виправдати участю в ранковій Літургії.

«Хтось міг би помилкою вважати, що заради вшанування Бога в неділю досить взяти участь в Службі Божій, краще з самого ранку, а пізніше зайнятися чим завгодно. Неділя - це святий день, день відпочинку і відновлення духовних і фізичних сил, зустрічі з родиною та близькими людьми і зростання в християнській любові у всіх її вимірах, день єднання з Богом і ближніми. Віруючий, який жадає по-справжньому спілкуванню з Богом і поглиблення свого духовного життя, сам буде прагнути утриматися в неділю від усього, що не сприяє ціій меті », - підкреслив священик.

Можна копати картоплю в неділю?

«Риття картоплі, а ще раніше її посадка - це для більшості тих, хто вирощує "другий хліб", турбота про життя, не тільки своє, а й всієї родини, рідних або близьких людей. Трапляються ситуації, коли дійсно неможливо зібрати урожай в будні дні, наприклад, діти або онуки не можуть ніяк приїхати до улюблених мами і тата чи бабусі і дідусі в інший день, а вони самі захворіли або вже не мають сили працювати. В такому випадку можна вважати, що копання в неділю - це необхідність (немає інших можливостей, наприклад, не вистачає коштів, щоб найняти когось протягом тижня)», - зауважив о. Аркадій Кулях.

«Проте не можна виправдати порушення третьої Божої заповіді, якщо хтось відкладає копання картоплі чи іншу роботу саме на неділю, хоча може зробити це в будній день. Гріхом є не тільки необов'язкова робота в неділю, але і лінь взагалі», - додав священик.

Також християнам не варто забувати, що в неділю слід неодмінно брати участь в Службі Божій, не дивлячись на форс-мажорні ситуації, які вимагають виконання роботи.

Кожен наш вчинок, за словами священика, потрібно розглядати з трьох сторін - з точки зору на предмет вчинку, за його метою і на обставини в яких вчинок був здійснений.

«Якщо всі три елементи людського вчинку - хороші, тоді і вчинок вважається хорошим. Буває, однак, і так, що предмет вчинку хороший (наприклад, робота, допомога іншим), але обставини знижують його моральну цінність (наприклад, необов'язкова робота в неділю). Найгірше, коли моральна цінність вчинку знищується або зменшується метою (наприклад, хтось допомагає ближньому напоказ або робить щось, щоб показати зневагу до віри або особи)», - зауважив священик.

Неділя - це не тільки день відпочинку, який Бог визначив для кожного з нас; це ще одна можливість, щоб сім'я зібралася разом. Спільна участь у Святій Літургії, а також відпочинок з рідними - ось що може не тільки посприяти духовному розвитку кожного члена сім'ї, але також посилити любов, повагу і взаєморозуміння в ній.

Отець Аркадій Кулях згадує свідоцтво Папи на пенсії Бенедикта XVI, який підкреслював, що «Воскресіння в його родині завжди було справою принциповою»:

«Воскресіння починалося вже в суботу після полудня. Батько читав нам недільні літургійні тексти з дуже популярної на той час книжки, в якій вони пояснювалися (...). На наступний день ми йшли на месу (...), а пізніше в будинку, важливий був, звичайно, спільний великий обід. Ми також багато співали разом (...). Співала вся сім'я. Це незабутні моменти. Пізніше ми, звичайно, гуляли. Ми жили недалеко від лісу, і прогулянка по лісі була гарною: пригоди, ігри тощо. Одним словом, об'єднувало нас одне серце і одна думка, багато спільних переживань, навіть в дуже важкі часи війни (...) панувала між нами взаємна любов, радість з простих речей».

Таким чином, неділя - це особливий день, який потрібно, в першу чергу, присвятити відпочинку і спогляданню Бога, і, якщо дійсно немає форс-мажорних обставин, не варто копати картоплю, так само, як і не варто робити будь-яку необов'язкову роботу.

Християнський портал КІРІОС, за матеріалами catholicby.