Напередодні Дня подяки до редактора кулінарної колонки зателефонувала, судячи з голосу, молода жінка і запитала:
- Скільки часу треба запікати десятикілограмову індичку?
- Одну хвилинку, - відповіла редактор і почала шукати потрібну інформацію в таблиці.
- Дуже дякую! - зраділа співрозмовниця і поклала слухавку.
Ота господиня-початківець, мабуть, зготувала вечерю, якій зраділи б хіба виголоднілі хижі звірі. Втім у наш час цілком реально повірити, що таку велетенську індичку можна пропекти за одну хвилину. Зусібіч тільки й чуємо: "обід за хвилину", "суп миттєвого приготування" - безліч розчинних продуктів, які можна зрихтувати за мить.
Те, що раніше доводилось готувати днями, тепер забирає всього кілька хвилин: чи то йдеться про друк фотографій, чи куховарення, чи передачу інформації на інший континент. Та для дечого, як от для запікання десятикілограмової індички, все ж потрібен час.
Часу вимагає дружба, освіта, процес приготування дійсно священних і здорових страв - так само, як і молитва. А сучасні люди несказанно бідні на час. Нам незмінно бракує часу, щоб написати листа, відвідати друга, насолоджуватися життя і спілкуватися з Господом. Найімовірніше, що надалі темп життя тільки зростатиме. На роботу ходять і чоловіки, і жінки, усі обтяжені численними обов'язками перед парафією, школою, суспільством, а діти гасають з гуртка на гурток, відтак щораз менше часу залишається на повноцінне спілкування в сім'ї. Тож хто б сумнівався, що найближчими роками нас дедалі більше поглинатимуть повсякденні справи, а Служби Божі дедалі скорочуватимуться.
І так само, як десятикілограмова індичка, зготовлена за якусь хвилину, перетворить обід на повне фіяско, похапцем промимрена молитва хіба завдасть шкоди. Душа, як і тіло, відчуває голод, їй дуже важко буде перетравити недопечену молитву, що там уже казати про якісь "однохвилинні розважання". Процес налаштування на молитву подібний до приготування належно пропеченої індички: спершу слід розігріти піч на 230°C. "Піч" серця треба розігріти до необхідної молитовної температури, розпаливши вогонь вдячності та любові до Бога. Якщо цього не зробимо, то молитва буде лиш гарно продекламована, але "недопечена".
Перш ніж вкласти молитву до "печі" серця, її треба начинити, щедро зачерпнути повні пригорщі вдячності, приправленої покорою, скропленої усвідомленням дарованої Богом доброти, щоб не забувати про Його сутність. Відтак якомога частіше поливати молитву ретельною увагою, щоразу завертаючи свої думки з манівців на істинний шлях.
До речі, щодо тривалості приготування. Якщо хочете справді королівського бенкету, то запікайте індичку з розрахунку приблизно 50 хвилин на кілограм.
Джерело: "Жменя Камінців" (Браян Кавано)