Християнські рецепти такі різноманітні - святкові, пісні, стародавні та сучасні. Ми зібрали п‘ятірку з різних куточків світу - Чехії, Польщі, США і навіть античного Риму, доводячи їх актуальність в усі часи і серед всіх народів.
Брецелі
Інгредієнти
- 2 чашки просіяного борошна
- 4 жовтки
- 1 чайна ложка розтопленого масла
- 1/16 чайної ложки солі
- холодне молоко
- насіння кмину
- кам‘яна сіль
Час приготування: 15 хвилин
Брецелі на Заході невід‘ємно пов‘язані з постом. Ці маленькі кручені кренделі заміняли хліб під час посту в період раннього християнства. Перші християни Римської імперії притримувалися дуже суворого посту - без молока, масла, сиру, яєць і, звичайно ж, без м‘яса. Замість цього вони робили маленькі хлібці з води, борошна й солі, доповнюючи денний раціон овочів, фруктів та риби. Форма хлібців служила нагадуванням, що піст - час молитви, оскільки тоненькі трубочки, які перетинались один з одним, символізували складені разом для молитви руки - звідси пішла і назва - лат. «bracellae» - маленькі ручки. З часом брецелі стали настільки популярними, що їх почали вживати як різновид печива, однак в багатьох країнах Європи брецелі продовжують споживати саме під час Великого Посту, таким чином зберігаючи й підтримуючи стародавню традицію.
Спосіб приготування:
Перемішайте борошно, жовтки, плавлене масло і сіль у глибокій мисці. Повільно додавайте молоко, доки тісто не стане гладким. Перекладіть тісто на дошку, посипану борошном. Викачуйте близько 15 хвилин. Скрутіть тоненькі шматочки тіста товщиною з олівець, після чого зліпіть їх у формі брецелів. Киньте брецелі в окріп і варіть близько 5 хвилин. Витягніть їх з киплячої води; покладіть у холодильник на ніч. Опісля викладіть брецелі на деко, змажте їх білком і посипайте насінням кмину та кам‘яною сіллю. Випікайте при температурі 200°C, поки брецелі не стануть брунатними і хрусткими.
З «Католицької кулінарної книги» Віліяма Кауфмана, Цитадель Прес, Нью Йорк, 1965 р.
Пісний суп по-польськи
Інгредієнти
- 8 чашок холодної води
- 4 морквини
- 4 стебла селери
- сіль і перець
- 1 цибулина
- 2 гілочки петрушки
- 2 столові ложки масла
Час приготування: 45 хвилин
Піст, якого ми дотримуємося сьогодні, є значно менш суворим, ніж той, яким він був в давнину - колись основу пісного раціону поляків складав оселедець і жур (żur) - кислий суп, виготовлений з закваски на основі вівсяного чи житнього борошна. Така закваска використовується для ряду різних пісних супів. Додаткові складові журу можуть варіюватися. В даному разі ми пропонуємо вам рецепт типового польського супу на час посту, який можна їсти сам по собі чи з рибою.
Спосіб приготування:
Помийте овочі, поріжте їх на маленькі шматочки і засмажте в маслі на середньому вогні під кришкою, поки вони не стануть золотистими. Опісля додайте воду й тушкуйте півгодини. Перед подаванням процідіть.
З «Великодньої книги» Франциска К. Вейзера, Гаркорт, Брейс і Компані, Нью-Йорк, 1954
Їдаші
Інгредієнти
- 4 чашки (500 грамів) борошна
- 1 чашка (250 мілілітрів) молока
- 30 грамів дріжджів
- одна столова ложка цукру
- 2 жовтки
- 1/2 чашки (120 грамів) масла
- 1/4 чашки (80 грамів) меду
- 1 чайна ложка лимонної цедри
- 1/4 чайна ложка солі
- 1 жовток з однією столовою ложкою води для намащення вкінці
- мед
Їдаші (Jidáše) - в перекладі з чеської - «юдейки» - дістали свою назву від імені Юди Іскаріота (Jidáš Iškariotský). Чехи подають їх на сніданок в Чистий Четвер. Їдаші виглядають як кручені смуги тіста, нагадуючи своєю формою мотузку - символ самогубства Юди після його зради Ісуса Христа.
Спосіб приготування:
Для першої суміші перемішайте разом молоко, дріжджі та цукор. Окремо приготуйте яєчну мішанку, збивши в мисці масло, жовтки і 80 грамів меду. Змішайте першу суміш з борошном, а потім додайте до неї масло та яєчну мішанку. Приправте подрібненою на терці лимонною цедрою і сіллю. Після цього залиште тісто підніматися одну годину. Поріжте його на смуги і скрутіть в спіралі (щоб виглядали як кручені мотузки). Вкрийте деко пергаментом і викладіть на ньому їдаші. Дайте їм знову піднятися. Взбийте жовток з водою і намажте їдаші цією сумішшю. Нагрійте духовку до 190°C, випікайте 15-20 хвилин або поки булочки не візьмуться коричнево-золотавою скоринкою. Як тільки їдаші спечуться, одразу полийте медом і вони готові!
Яєчні кульки
Інгредієнти
- 2 чашки панірувальних сухарів
- 4 взбитих яйця
- 1 чайна ложка петрушки
- дрібка кмину
- 1/2 чайної ложки шкірки помаранчу чи лимону
- 1/2 чайної ложки солі
- 1/2 чайної ложки мускатного горіху
Час приготування: 40 хвилин
Спосіб приготування:
Подрібніть петрушку, кмин і шкірку. Додайте панірувальні сухарі. Змішайте з сіллю та мускатним горіхом. Взбийте яйця і перемішайте всі складники разом. Зліпіть з утвореної суміші маленькі кульки, обкатайте їх в борошні та засмажте.
З «Куховарення для Христа» Флоренц Бергер, Національна католицька конференція сільського життя, Де-Мойн, США
Печені млинці з яблучною начинкою
Інгредієнти
Тісто:
- 1 1/2 чайної ложки охолодженого топленого масла
- 3 добре взбиті яєчні жовтки
- 6 столових ложок просіяного борошна
- 1/4 чайної ложки солі
- 1 1/2 чайної ложки цукру
- 3/4 чашки молока (180 мл)
- 3 круто взбиті білки
- масло
Начинка:
- 2 1/2 чашки яблук, нарізаних тоненькими довгими смужками
- 1/2 чайної ложки кориці
- 3 столових ложки цукру
- 1/3 чашки топленого масла
- 1/3 чашки цукру
- 1/3 чашки паніруварувальних сухарів
Кількість: 15-18 млинців
Час приготування: 45-60 хвилин
Тісто:
Перемішайте масло з жовтками. Просійте разом борошно, сіль та цукор. Взбийте. Поступово додайте молоко. Змішайте білки. Засмажте в маленькій сковорідці з дуже малою кількістю тіста, крутячи і повертаючи сковорідку в усі боки, щоб воно заповнило всю поверхню.
Начинка:
Посипте яблука цукром з корицею. Накладіть їх на млинці та замотайте, зігнувши кінчики під низ млинців. Помажте деко маслом і щільно розмістіть на ньому млинці, після чого їх теж змастіть зверху ним. Змішайте цукор, панірувальні сухарі та залишки масла. Посипте цією сумішшю млинці. Запікайте 20-30 хвилин при температурі 190°C.
З «Католицької кулінарної книги» Віліяма Кауфмана, Цитадель Прес, Нью Йорк, 1965 р.
Настя Рудська для Християнського порталу КІРІОС