Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Святий Яцек - апостол слов'янСвятий Яцек Одровонж (1176-1257) – у світі також більш відомий, як святий Гіацинт, походив із знаменитого роду. Познайомившись із святим Домініком та прийнявши монаший чин, він продовжив справу християнізації країн східної Європи, зокрема перебував у Києві. Був випадок, коли татари напали на столицю Київської Русі, вони підпалили святиню, де служив святий Яцек. Отець вирішив зберегти найцінніше – чашу з Євхаристією, тоді ж почув голос від алебастрової фігурки Божої Матері: «Яцеку, рятуєш Сина, а залишаєш Матір?». Святий відповів: «Ти така важка». Натомість Богородиця мовила: «Для тебе буду легкою». Тоді ж святий взяв в одну руку чашу, в іншу – фігурку з Божою Матір’ю. Тільки-но вийшов з храму, як перед ним постала ще одна перешкода – Дніпро. Проте, зважаючи на велике прагнення продовжувати місію, святий пройшов рікою без перешкод.

“Одним з найвідоміших чудес святого Яцека є те, коли завдяки його молитві колоски пшениці, які ще ввечері були понищені негодою, на ранок піднялися і були налиті зерном. Це врятувало селян від голоду.

Фільм «Святий Яцек – апостол слов’ян», створений за ініціативою львівського осередку отців-домініканців. Короткометражка також присвячена відзначенню 800-річчя Ордену Проповідників, яке тривало впродовж 2016 року. У фільмі представлено колишні домініканські храми Львова: храм Пресвятої Євхаристії та монастир Пресвятого Тіла Христового, храм святого Івана Хрестителя, храм святої Урсули, храм святої Марії Магдалини.