Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Єпископ Радослав Змітрович поділився досвідом перебування в Ірландії на Всесвітньому з’їзді сімейЦей рік я відзначаю, як рік пробудження усвідомлення потреб родин. Миряни, священики, єпископи розуміють, що сім’ю треба захищати та підтримувати. З натхнення єпископа Яцека Пиля рік 2019 в Римсько-католицькій Церкві буде роком родини.

Хочу поділитися досвідом перебування в Ірландії на Всесвітньому з’їзді сімей.

З однієї сторони був вражений великою кількістю людей, їх відданістю Церкві та родинним цінностям. Але крім прекрасного, можна було побачити злого духа, який діє і в середині Церкви.

Виступ отця єзуїта Джеймса Мартіна був неприйнятним, він говорив неправдиві слова з точки зору науки щодо вродженої природи гомосексуалізму. Його неправда  суперечить вченню Церкви. Він намагався пояснити на підставі Біблії, що гомосексуалізм – це норма. Можна сказати Джеймс Мартін частково вкрав свято сімей. Увага журналістів головним чином була прикута до єресі Мартіна, а не до родин.

Цікаве спостереження, під час служби читалося Євангеліє про запрошених на бенкет царя: в кінці церковного фрагменту є епізод про людину, яка була одягнена в невідповідний одяг. Цю людину  вигнали геть. Під час читання Євангелія цей прикрий епізод був непрочитаний.  Гадаю, що це свідоме рішення організаторів.

…………….

В 2014 році був у Римі на зустрічі представників всіх релігій, присвячений цінності сім’ї в їхніх традиціях. Мене вразив виступ англійського раввина. Ось кілька пунктів його виступу:

  1. Розмноження статевим шляхом вперше датується 380 млн років тому. Раніше розмноження відбувалося шляхом поділу. Дивна річ, адже поділ – це спосіб розмноженняпростіший, ніж статевий контакт, але природа дивним чином скерувала цей процес у бік ускладнення. Чому?
  2. У ссавців самець виконує лише репродуктивну функцію і відходить, у людей, як сталий елемент, з’являється турбота батька за своїм потомством.
  3. В стародавньому суспільстві фараон, цар був богом на землі, решта – його рабами. Біблія вчинила революцію у розуміння людини. Кожен чоловік і жінка є образом Бога, а отже царями і царицями у своїх сім’ях. Людське суспільство прямує до моногамії. Цей процес відбувається паралельно з монотеїзмом.
  4. З часом найвищим моральним законом визнається любов. Суттю відносин чоловіка і жінки так само є любов. Серцем богослов’я є любов.
  5. Формується уявлення про відносини  з Богом, як про союз, так само, як і відносини чоловіка і жінки.
  6. У спілкуванні народжується правда і любов. Спілкування – це осердя життя. Традиційно євреї давали податок Богу, і він складав половину шекеля. Це іще один знак того, що людина не сама, вона є половинкою і потребує іншого для своєї цілісності.
  7. Бог вибрав Авраама для того, щоби він був батьком. Виховання дітей, передання віри є важливішою школою дитини і найважливішим завданням батька. Євреї врятували себе, як народ, завдяки сім’ї і шабату. Коли єврейську дитину запитали, чому для неї так важливий суботній день, вона відповідала, що найцінніше для неї є те, що батько є вдома, і він не поспішає.
  8. Наука ламає цілісність і займається кожною окремою часткою правди. А родина є цілісною реальністю, яка об’єднує і виховання, і освіту, надає сенс людському життю, навчає історії, релігії, піклується про здоров’я тощо. Натомість суспільство все розділяє – секс і любов, подружжя і дітей, дітей і відповідальність за сім’ю.

Цей раввин говорить про Англію, де служить у синагозі: там було запропоновано заборонити розлучення у сім’ї, в яких є діти від 12 до 14 років. В Англії цьогоріч створили мінстерство самотності.

Без міцної сім’ї ми є самотніми.

Подружжя є таїнством, тобто матерією настільки великою, що Бог і Церква прирівняло ці відносини до таїнства, бо там народжується любов.

Сестра Люцина мала натхнення, що сім’я стане місцем останньої битви диявола проти людини. І наша доля залежатиме від міці християнських родин.