Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

У ніч на 16 березня помер відомий правозахисник, дисидент, політв’язень, голова „Комітету захисту прав Української Католицької Церкви” Іван Гель.

Іван Гель хворів на цукровий діабет, довгий час перебував у лікарні. В листопаді минулого року у нього стався інсульт.

Іва?н Гель народився 17 липня 1937 у с. Кліцко, Городоцького району Львівської області в родині колишнього вояка УНР. У 1952 році був відрахований з останнього класу середньої школи за відмову вступити в комсомол. Закінчивши вечірню школу намагався вступити у Львівський університет, але його не прийняли, через те, що Він син бандерівця. Вступити до університету вдалося лише після служби у війську (1956-59). Іван Гель став студентом заочного відділення історичного факультету Львівського держуніверситету.

Свою громадську діяльність дисидент розпочав у 1961 р. З нагоди сторіччя з дня смерті Т.Шевченка, разом зі своїм другом, Він поклав терновий вінок до пам’ятника поетові в Києві. 

Після знайомства з Михайлом Горинем, Іван Гель включається до руху шістесятників, активно поширює самвидав. Разом вони також формулюють свою програму як "боротьбу за державність України".

У радянські часи Іван Гель був неодноразово засуджений за звинуваченням у так званій „антирадянській агітації і пропаганді”. Загалом дисидент провів в ув’язненні 16 років, на засланні — п’ять.

У таборах Іван Гель брав участь у багатьох правозахисних акціях і голодівках. Перебуваючи в таборі в Мордовії, у 1967 двічі звертався до Президії Верховної Ради з листами на захист Української Греко-Католицької Церкви та з вимогою скасувати ст. 62 КК УРСР („Антирадянська агітація і пропаганда”).

В період "перебудови”, на початку 1987 р, Іван Гель повернувся в Україну. Разом з В.Чорноволом, М. Горинем і П.Скочком став членом редакційної колеґії відродженого журналу "Український вісник".

Наприкінці 1987 р. Іван Гель очолив «Комітет захисту прав Української Католицької Церкви», який законними методами домагався офіційної реєстрації УГКЦ. Найбільш відомою акцією комітету став похід за легалізацію Греко-Католицької Церкви 17 вересня 1989 р. у Львові, який зібрав більш як 300 тисяч людей, а також п’ятимісячне голодування духовенства та вірних у Москві на Арбаті.

Протягом 1990—1994 рр., Іван Гель був депутатом, заступником голови Львівської обласної ради першого демократичного скликання. Очолював Львівську обласну комісію відновлення прав реабілітованих.

18 вересня 2009 року Президент України Віктор Ющенко нагородив Івана Геля орденом Свободи «за вагомий особистий внесок у відродження Української греко-католицької церкви та з нагоди 20-ї річниці виходу її з підпілля».

Про дату та місце проведення похоронних відправ за душу спочилого Івана геля буде повідомлено пізніше.

За матеріалами агенції Гал-info

та Музею дисидентського руху www.archive.khpg.org