Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Канцлер Одесько-кримського екзархату Української Греко-католицької Церкви отець Володимир Ждан відзначив, що УГКЦ в Одеської області існує з початку 18 століття, тобто з самого початку заселення цих земель українцями, і тому ні про який прозелітизм з боку греко-католиків не може бути і мови.
Таку заяву він зробив, коментуючи звинувачення, висунуті прес-службою Одеської єпархії Української Православної Церкви, згідно яких будівництво в Одесі греко-католицького храму було назване недоцільним, а сама пастирська діяльність УГКЦ в Одесі - експансією і прозелітизмом.

«До насильницької ліквідації Унії імператрицею Катериною Другою в кінці 18 століття в Одеської області греко-католицьких храмів було більше, ніж православних, про що свідчать багаточисельні архівні документи, - відзначив отець Володимир. - Так що ми не прийшли сюди на чужу територію, але повернулися в місця, де жили наші батьки.»

За словами греко-католицького пастиря, Унію в 16 столітті прийняла вся Українська Церква на чолі з Київським митрополитом, тобто практично вся правобережна Україна, включаючи Одеську область, була уніатською. «Греко-католицтво - це віра наших предків, віра всієї Київської Русі, - підкреслив отець Володимир. - Православні Московського патріархату - наші найближчі історичні брати, адже християнську віру Москва запозичила із Києва.»