Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Підписи архієреїв УПЦ (МП) під зверненням проти автокефалії - сфальшовані 1 липня український "5 канал" оприлюднив відеосюжет, з якого випливає, що підписи 72 архієреїв УПЦ (МП) під зверненням проти автокефалії від 25 червня 2018 року були підтасовані,- повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на "Релігія в Україні".

25 червня 2018 року, після завершення богослужіння у день пам’яті преподобного Онуфрія Великого та з нагоди дня тезоіменитства глави УПЦ (МП) митрополита Онуфрія, в Києво-Печерській лаврі відбулася нарада архієреїв цієї конфесії, на якій була ухвалена заява з підтвердженням канонічного зв'язку з РПЦ та виступом проти всього, що порушує "наявний канонічний статус" УПЦ (МП).

1 липня "5 канал" поширив відеосюжет з фрагментом телефонного інтерв'ю з митрополитом Софронієм (Дмитруком), керуючим Черкаською єпархією, чий підпис також стоїть під згаданим документом. На запитання журналіста до владики Софронія про його підпис останній відповів:

 — Я такого не знаю і не чув про таке звернення.

— То не було звернення? Ви нічого не підписували?

— Я підписав, що я був присутній. Всі члени, які там були, вони підписувалися, що вони були присутні. А що писали звернення... При мені такого не писали. Не знаю, може пізніше хто написав?

Нещодавно у деяких ЗМІ повідомлялось, що “в кращих традиціях «совка» архієреї підписували його [документ] примусово та без тексту”, який ніби писався пізніше.

У тому ж сюжеті на "5 каналі" повідомляється про альтернативний лист від духовенства і мирян УПЦ (МП) на підтримку автокефалії.

Коментуючи ситуацію, протоієрей Георгій Коваленко, колишній спікер УПЦ (МП), а зараз ректор київського Відкритого православного університету святої Софії-Премудрості, в інтерв'ю "5 каналу" заявив:

"У війні листів є дві сторони: позитивна і негативна. Насправді, позитивна — те, що ми бачимо позицію... Листи не завжди впливають на тих, хто приймає справді рішення. І сьогодні багато залежть якраз від того, яке рішення буде приймати Константинопольський патріарх. А він буде приймати рішення, в тому числі враховуючи позиції всіх сторін. І йому не просто".