Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Народні депутати підтримали за основу і в цілому законопроект про зобов’язання для церков називатися відповідно до свого релігійного центру. Тепер, як пояснюють юристи, якщо УПЦ МП не змінить своєї назви, то вона автоматично втратить статус юридичної особи.

Верховна Рада прийняла як закон проект № 5309, який вимагає змінити назву релігійних організацій, які входять до структури релігійного об'єднання, керівний центр якої знаходиться в державі-агресорі.

За дані зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» проголосували 240 парламентарів, зокрема: 95 – від БПП, 68 – від «Народного фронту», 28 – позафракційних, 18 – від Радикальної партії, 16 – від «Самопомічі», 9 – від «Батьківщини», 4 – від групи «Воля народу». Проти голосували депутати фракції «Опозиційний блок», а фракція «Відродження» здебільшого відмовилася від голосування,- повідомляє Християнський портал КІРІОС  з посиланням на ІРС.

Згідно змін до статті 8 Закону, входження релігійної організації до релігійної організації,керівний центр якої знаходиться в державі-агресорі, визначається у разі наявності однієї з наступних ознак:

1) вказівка у статуті релігійної організації, що діє в Україні, про входження до структури такого закордонного релігійного об'єднання;

2) вказівки у статуті закордонного релігійного об'єднання про входження до її структури релігійної організації, що діє на території України, а також підлеглість у канонічних і організаційних питаннях;

3) вказівки у статуті закордонного релігійного об'єднання передбачене обов'язкове входження керівників (повноважних представників) релігійної організації, що діє на території Україні, до статутних органів управління зазначеного закордонного релігійного об'єднання.

У такому випадку релігійна організація, що діє в Україні, зобов'язана у своїй повній статутній назві відображати приналежність до закордонного релігійного об'єднання шляхом обов'язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такого релігійного об'єднання.

Важливо відзначити, під країною-агресором розуміється Російська Федерація, що виходить із Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Також перехідними та прикінцевими положеннями прийнятого Закону передбачається, що Міністерство культури України протягом одного місяця з дати набуття чинності цих змін проводить релігієзнавчу експертизу зареєстрованих статутів релігійних організацій (об'єднань) з метою перевірки їх назви на відповідність новим вимогам Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Після цього Мінкультури має публічно через офіційне видання «Урядовий кур'єр» та письмово поінформувати релігійні організації, в назві яких знайдена невідповідність Закону, про необхідність у строк не пізніше трьох місяців внести до свого статуту відповідні зміни та подати їх на реєстрацію у встановленому порядку.

У разі, якщо протягом чотирьох місяців (для релігійних громад – дев'яти місяців) з дати набуття чинності прийнятого Закону релігійна організація не внесла передбачених законом змін до своєї офіційної назви та не подала відповідних змін до свого статуту на реєстрацію, то її статут втрачає чинність у частині, якою визначається повна офіційна назва релігійної організації.

Прийнятий Закон передбачає, що може бути обмежено доступ священнослужителів, релігійних проповідників, наставників релігійної організації, яка входить до складу релігійного об’єднання з країни-агресора, до частин, з'єднань Збройних сил та інших військових формувань України у місцях їхньої дислокації, а також можуть бути інші обмеження, передбачені законом.

Згідно дискусії, яка відбулася в парламенті перед голосуванням прийнятого Закону, вбачається, що він вплине передусім на Українську Православну Церкву, яка перебуває в єдності з Московським Патріархатом.