Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Варфоломій благословив Епіфанія та запросив за томосом у СтамбулКонстантинопольський патріарх Варфоломій I у телефонній розмові з новообраним митрополитом Київським Епіфанієм привітав його з обранням та благословив, а також запросив за томосом 6 січня,- повідомляє Християнський портал КІРІОС з посланням на ВВС.

"Деякий час тому Епіфаній подзвонив до Варфоломія повідомити про обрання і попросив благословення, той його благословив і привітав", - розповів співрозмовник ВВС.

Згодом з'явилось повідомлення Вселенського патріархату, в якому йдеться про цю розмову, а також вказується, що патріарх Варфоломій запросив Епіфанія 6 січня до Константинополя для співслужіння та отримання томосу про автокефалію.

"Вселенський патріарх Варфоломій запросив Його Блаженство відсвяткувати святу літургію на Фанарі на велике свято Теофанія (Богоявлення, відзначається 6 січня) та для вручення йому томосу про заснування нової сестринської автокефальної церкви", - йдеться у заяві.

Це означає, що Вселенський патріархат визнає об'єднавчий собор, який відбувся в столиці України.

15 грудня об'єднавчий собор у Києві обрав предстоятелем помісної православної церкви в Україні митрополита колишньої УПЦ КП Епіфанія. Цього ж дня єпископи затвердили статут нової церкви.

У соборі взяли участь практично всі ієрархи колишніх УПЦ Київського патріархату, УАПЦ та двоє єпископів УПЦ Московського патріархату.

Наступним кроком для остаточного формування автокефальної православної церкви в Україні стане співслужіння Епіфанія з Вселенським патріархом та отримання томосу про автокефалію.

Детально про персону предстоятеля української помісної церкви читайте тут.