Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Нове освітлення для катакомб Домітілли (ВІДЕО)У неділю 12 травня, в день літургійної пам'яті святих мучеників Ахіллея і Нерея, в катакомбах Домітілли відбулося відкриття нової системи освітлення та відреставрованих об'єктів.

Римські воїни Ахілл і Нерей прийняли віру в Христа і були за це страчені за часів імператора Діоклетіана. Вперше про них згадує у другій половині четвертого століття Папа Римський Дамасій I: його слова були увічнені на мармурі і розповідають історію цих двох мучеників, які були поховані знатною римлянкою Домітіллою на території майбутніх катакомб.

Крім того, з нагоди літургійної пам'яті святих Ахіллея і Нерея відбудеться відкриття відновленого напису в їх честь, виконаного на замовлення самого Папи Дамасом, а також меморіальна панель з фрагментом проповіді, яку 12 травня Папа Григорій Великий сказав в цих катакомбах в кінці VI століття.

Програма дня розпочалася з урочистої Святої Меси, яку очолив президент Папської ради з культури кардинал Джанфранко Равазі. Протягом усього дня вхід в катакомби є безкоштовним. На закінчення свята відбувся виступ відомого вокального ансамблю «Vocalia Consort».

Реставраційні роботи цього яскравого свідоцтва раннього християнства проходили під егідою Папської комісії священної археології. За словами секретаря комісії монс. Паскуале Якобоне, зв'язок між археологією і вірою вкрай важливий, оскільки вона «допомагає нам зрозуміти історію першої християнської громади і повернутися до витоків християнського досвіду тут, в Римі».

 

Про це повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Радіо Ватикан.