Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Все має свої правила. Хто чинить за правилами, має надію на успіх. Якщо спортсмен дотримується правил тренування, сподівається на перемогу у змаганні. Якщо будівельник будує дім за планом, не буде соромитися за свою роботу.

Все має свої правила. Хто їх дотримується, має шанс на успіх. Хто правил не дотримується, дуже ризикує і багато разів чимало втрачає.

Сьогодні, коли стоїмо на порозі Великого посту, Боже слово нам пропонує „правила” на той святий час. Засвоїти собі мистецтво прощення, правдивого посту і правильного розуміння земного життя для нас дуже важливо, якщо хочемо досягнути в тому часі поступ у духовному житті.

Ось як про ці правила висловлюються Святі. Святий Йоан Золотоустий про прощення говорить: „Мало простиш – мало буде і тобі прощено; багато простиш – багато і тобі буде прощено. Простиш з цілого серця? Так і Бог тобі простить. Якщо простиш ворогові, можливо, його і зміниш на приятеля. Так само буде поступати з тобою Бог. Чим більше хтось згрішив проти нас, тим більше маємо спішити помиритися з ним, тому що примирення спричинить прощення ще більшої кількости наших гріхів”.

Святий Василій Великий також підкреслює силу щирого посту: „Хай би всі народи прийняли раду постити, з наміром вирішити свої проблеми, потім би вже нічого не перешкоджало тому, аби на землі запанував найглибший мир. Народи би вже не повставали один проти одного, і війська би не розтинались на шматки. На віддалених дорогах би не підстерігали розбійники, в містах би закінчилися доноси, а на морі би не було піратів. Ціле наше життя би не було настільки наповнене зітханнями, якби люди заховували піст. Завдяки посту ми б знехтували бажанням осягнути багато грошей, надмірних речей та загальної схильности до воронування”.

А про добрі діла, про скарб на небі Святий Василій Великий говорить: „Як пізнати чи місто розвивається? Це можна побачити з множества товару, викладеного на ринку. А про землю говоримо, що багата, коли дає рясні гарні плоди. Так само й душа розважається, коли робить добрі діла”.

Чимало людей після закінчення посту констатують, що його знову пережили зовнішньо і формально. Якщо однак приймемо правила, котрі нам сьогодні пропонує Боже Слово, переживемо цю пору з великою духовною користю. Не сміємо впасти у спокусу обмежити Великий піст тільки стриманістю від м’яса в середу та п’ятницю. Правда, і так можна пережити піст, але яка буде з нього користь? Чоловік може купити для своєї дружини якусь дешеву біжутерію, а може їй подарувати і дорогоцінну коштовність. В обох випадках його дружина дуже радітиме. Але рід­кісна дорогоцінна коштовність говорить набагато виразніше про любов чоловіка. Час посту є для нас нагодою так само виразно показати свою любов до Спасителя. А це важливо. Адже Він – наше спасіння.

Майже тисячу років тому жив у південній Італії на горі Ґарґано великий святець Ніл. Зблизька і здалека до нього приходили люди, які шукали поради і втіхи. І молодий кесар Отто III, коли під час перебування в Римі дізнався про його велику святість, забажав з ним зустрітися. Коли після розмови прощався зі святцем, сказав: „Проси собі від мене, що хочеш, сповню тобі кожне прохання!”

Святець приступив до кесаря, поклав йому руку на серце і сказав: „Пане мій, прошу тільки одну річ: спаси свою душу!”

Коли б хтось хотів описати наше завдання у Великому пості і своє бажання досягти цього, то це би були якраз ці слова: „Спаси свою душу!”

Усе має свої правила. Хто їх дотримується, має шанс на успіх. Засвоївши собі мистецтво прощення, істинного посту та правильного розуміння земного життя, ми успішно зможемо пережити цей піст і досягнути великий поступ у духовному житті.

Керуль-Кмец Мирон

Проповіді/Пер. зі слов. єром. Дам’яна Кічі. – Львів: Місіонер, 2008. – 280 с.