Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Нинішній недільний день, браття і сестри, Свята Церква присвячує пам'яті святих отців Першого Вселенського Собору. Багато хто з нас з історії нашої Церкви знають, що після закінчення страшних гонінь, які відчувала Церква Христова перші три століття свого існування, після воцаріння Костянтина Великого на Візантійському імператорському престолі - зовні Церква знайшла мир і спокій. Але, на жаль, всередині себе вона відчувала з боку лжевчителів, багато негараздів, які прагнули підірвати її авторитет та знищити її. Читаючи св.Письмо чуємо такі слова: «Царство Небесне подібне до чоловіка, що був посіяв добре зерно на своїм полі.

Та коли люди спали, прийшов його ворог і посіяв кукіль поміж пшеницю» Мт.13.24-25. Вже в 1-ій половині IV ст. якийсь олександрійський священик Арій вчив про Христа не як про Сина Божого, Єдинородного, Єдиносущного Богу Отцю, а як про творіння, про людину, заперечуючи Його Божественне походження. Помісний Собор, скликаний за наполяганням Олександрійського Патріарха Олександра, засудив лжевчення Арія, але той не скорився і, написавши багатьом єпископам листа зі скаргою на визначення Помісного Собору, поширив своє псевдовчення по всьому Сходу, бо отримав підтримку в своїй омані від деяких східних єпископів. Для розслідування виниклої смути святий рівноапостольний імператор Костянтин направив єпископа Осію Кордубського і, отримавши від нього посвідчення, що єресь Арія спрямована проти самого основного догмата Христової Церкви, зважився скликати Вселенський Собор. Арія підтримував єпископ Никомидійський (Палестина) Євсевій, дуже впливовий при царському дворі, тому єресь отримала дуже широке поширення в той час. І донині вороги християнства, взявши за основу єресь Арія і давши їй іншу назву, бентежать розум і вводять в спокусу багатьох людей, якою небезпечною була ця єресь! Якби аріани перемогли, то страшно навіть подумати, що було б з Церквою! Швидше за все, вона припинила б своє існування на землі, бо без Христа немає Церкви.

Якщо говорити про Христа не як про Бога у всьому рівному Богу Отцю і Богу Духу Святому, а як про всесовершенне творіння Боже, то руйнується важливий догмат християнської віри - вчення про Святу Трійцю. Це лжевчення повністю спростовує те, про що вчить і що сповідує Свята Христова Церква. І не випадково в 325 році 318 єпископів з різних куточків світу з'їжджаються в невелике передмістя Константинополя в Нікею для того, щоб там засудити цю єресь і, разом з цим, висловити щире вчення про Христа Спасителя. Святі отці I Вселенського собору спочатку, звичайно ж, не розуміли, і тільки згодом деякі з них осінила незвичайний здогад, що число триста вісімнадцять (саме стільки батьків були присутні на соборі) аж ніяк не випадкове. Чотирнадцята глава Книги Буття оповідає про те, що праведний Авраам, коли кинувся в погоню за царями, що полонили його племінника Лота, взяв із собою триста вісімнадцять осіб. Це дивовижний збіг підказало преподобним отцям, що Вселенський собор мав настільки велике значення, що про нього було передбачено самим найбільшим з пророків - пророком Мойсеєм, який написав Книгу Буття. Війна Авраама за звільнення Лота з'явилися прообразом Вселенського собору, який звільнив християн від влади єретиків, відстояв Православ'я і поклав початок догматичної боротьби з ворогами Церкви. Ворогами тепер вже не фізичними, а ідейними, які, можливо, страшніше того, з тими хто намагається знищити Церкву ззовні.

Тому Дух Божий і скликав святих угодників Божих на Собор, там вони себе проявлять справжніми учнями Христовими на противагу тим помилковим послідовникам Арія, і хай поміряються силами ті, хто воює за Христа, і ті, хто воює проти Христа, і так буде видно справжні і солодкі плоди Доброго Дерева, Христа, на противагу гнилим і гірким плодам дерева неплодовитого. Як світять зорі небесні, приймаючи сонячне світло, так світили в Нікеї святі отці, приймаючи світло від Господа нашого Ісуса Христа Духом Святим. То були христоносці, бо у всякому з них жив і світив Христос. То були більш громадяни неба, ніж громадяни землі, більш подібні ангелам, а ніж людей. На засіданнях цього Собору були присутні такі святителі Церкви Христової, як Спиридон Триміфунтський чудотворець, Микола Мир Лікійський чудотворець, святитель Афанасій та інші. Соборним розумом було висловлено православне вчення про Христа Спасителя як Сина Божого, Другій Особі Святої Тройці, вічному Богу, Єдиносущному, рівному у всьому Богу Отцю.
Рівноапостольний імператор Костянтин був присутній на засіданнях Собору. У своїй промові, виголошеній у відповідь на привітання єпископа Євсевія Кесарійського, він сказав: "Бог допоміг мені скинути нечестиву владу гонителів, але незрівнянно прикрі для мене будь-якої війни, будь-якої кровопролитної битви і незрівнянно гіршого внутрішня міжусобна боротьба в Церкві Божій".

вяті отці, сповідували на соборі догмат про єдиносущність Сина Божого безначального Богу Отцю, якраз і знали Істинного Бога і тому не могли відректися від свого знання заради збереження в Церкві якийсь видимості світу. А саме цього вимагав від християн рівноапостольний цар Костянтин, спочатку не розібрався в суті подій. Він хотів церковного миру, не розуміючи, що якби істина примирилася з брехнею, то вона перестала б бути істиною, у світі припинилася б апостольська проповідь і Церква перестала б існувати.

У житії преподобного Антонія Великого описаний випадок, як одного разу до нього прийшли аріани, щоб сперечатися про віру, але він не захотів сперечатися, а побіг від них геть, сказавши, що слова їх - як отруйні змії.

Святитель Фадей, архієпископа Тверський : «Прославимо ж пам'ять батьків Першого Вселенського Собору, і не стільки словами похвальними уст, скільки вірністю заповітами батьків у житті ... Отці Собору не від себе знову вбачали істину, а виткали її в Символі віри з слів Божественного Писання, древніх, вічних. Чи не повинні ми тому незмінно зберігати'' Нікейську віру'' як заповіт життя, незмінну заставу порятунку».

Нікейскій вселенській собор називають богомудрим проповідником божественної слави Пресвятої Трійці єдиносущної та нероздільної, а в особливості, - слави Ісуса Христа, як Сина Божого і Богочоловіка. «Ця апостольська віра,- вчить святий Іван Золотоустий, загородила уста єретиків, і як непохитна стіна, відбила усі підступи їхні.»

Щоб усі православні християни могли точно знати істинне вчення віри, воно було ясно і коротко викладено у перших семи членах Символу Віри. На цьому ж Соборі було постановлено святкувати Пасху в перший недільний день після першого весняного повного місяця, визначено було також священикам бути одруженими і встановлені були багато інших правил.

Знаючи це, дорогі браття і сестри, будемо всіма силами зберігати справжню православну віру, будемо твердо триматися її рятівних догматів, відданих нам від великих, святих і богоносних отців, які часто без жодних вагань жертвували життям заради істини Христової. В їхній святій ревності будемо наслідувати їх, будемо йти тим шляхом, яким вони йшли. Бо тоді і ми, подібно цим великим мужам, станемо судинами Благодаті і істини, тоді і ми увійдемо туди, куди увійшли вони, - в небесні обителі світла, в Царство Христове. Амінь.



Протоієрей Тарас Огар