Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Святий Євсигній

Святий Євсигній був родом з Антіохії. В часі царювання Діоклітіана, Максиміліана, Констанція Хлора, Костянтина Великого і його синів він служив у війську. Він також прославився тим, що був товаришем святого мученика Василіска і описав його страждання від рук Жорстокого Максиміліана. Після того, як Василіску відрубали голову, святий Євсигній побачив на небі  хрест з зірок і святого свого товариша.

Євсигній прослужив у війську 60 років. Коли він був вже дуже старим і не міг воювати, то покинув службу і вирушив в рідну Антіохію. Там він присвятив себе Богові: весь час постив, молився і відвідував храм Божий.

Так він дожив до часу царювання Юліана Відступника – ревного гонителя християн. Одного разу старець Євсигній ішов до храму і зустрів двох язичників, які так сперечалися, що аж почали сваритися. Тоді вони попросили його розсудити їх.

Святий виконав прохання і по-правді розсудив подорожніх. Звичайно, що один з них виявився правим, а інший програв. Переможений вирушив до царя і розповів, що Євсигній – християнин.

Правитель наказав взяти під варту відступника. Коли розпочали суд, святий безстрашно соромив правителя за те, що він не взяв прикладу з благочестивого Костянтина Великого, а відступив від Бога і кориться ідолам. В той час він і вихваляв побожність Костянтина і розповів, як бачив на небозводі Хрест Господній, що всі ці роки допомагав йому перемагати ворогів.

Юліан же не хотів слухати ці докори і наказав відрубати святому голову. Так святий Євсигній помер мученицькою смертю на 110-у році життя і був взятий до життя вічного. Амінь