преподобний ВуколЦього дня Церква Свята (східного обряду) віддає честь пам’яті  преподобного Вукола, єпископа Смирнського та святого священномученика Сілвана, єпископа Ємеського і тих, що з ним.

Угодник Божий Вукол з дитинства свого незлобливості й цнотливості віддався і був Святого Духа домом найкращим. Його ж всехвальний і улюблений Христовий учень і наперсник святий Йоан Богослов, побачивши досвідченим і достойним, поставив єпископом гідним і пастирем корисним для Смирнської Церкви. Він же, Святим Духом просвітлений і, як світильник на свічаді поставлений, тих, що сиділи в пітьмі блуду й омані ідольській, Небесним світлом і хрещенням святим просвітив, сонце дня показав і від незчисленних, невидимих диких і невгамовних звірів, які шукали, кого проковтнути, їх урятував. Перед переставленням своїм блаженному Полікарпові словесні вівці свої доручив, від тимчасового до вічного життя перейшов. Коли тіло ж його святе в землі поховане було, звелів Бог вирости на гробі його миртові, що подавав зцілення хворим

.

 

Згідно «Житія святих» Димитрія Туптала (Ростовського).



святий священномученик СілванПро святих мучеників Сілвана, що був єпископом та диякона Луки і читця Мокія відомо небагато. Дійшли до цього дня відомості, що були це мужі праведні, богобоязливі та відважні воїни Христові. За свою віру у Христа вони постраждали у місті Ємесі Фінікійському в 312 році. Їх намагалися змусити зректися Господа різними мученнями та катуваннями, ув'язнювали у темниці, мучили голодом однак жодні муки їх не зламали. Тоді їх віддано було на розтерзання звірам. Та сталося так, що Господь вберіг їх від пащі звірів і коли святі помолилися до Господа, то він забрав їх до себе перш, ніж звірі змогли їх торкнутися. Святі відійшли на небо недоторканні звірами. Вночі християни таємно взяли тіла святих мучеників і з честю їх похоронили.

Джерело: ugcc.org.ua.