Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Чудотворна Єрусалимська ікона Божої МатеріУ мене вдома є ікона Божої Матері з маленьким Ісусом на руках. Вірніше, це фотокопія ікони, зроблена у натуральний розмір. Цей образ нам подарували у храмі Святої Тавіфи в Яффо. Її краса і якась надзвичайна сила давно мене спонукали знайти дані про цю ікону.  Я «перерила» гори Інтернет  сторінок, і  нарешті, знайшла фото і опис святині. Виявляється, я була у храмі,  де знаходитьс я  оригінал ікони і бачила її там, проте тоді серед розмаїття святих речей і після важкого екскурсійного дня по Єрусалиму я не звернула уваги на цю святиню.

Ікона, копія якої є у мене вдома, - це чудотворна Єрусалимська ікона Божої Матері, її ще називають Гефсиманська. Сьогодні вона знаходиться у храмі Успіння Пресвятої Богородиці в Єрусалимі.

За переказами, ікону було написано на п’ятнадцятий рік після Вознесіння Господнього у Гефсиманії (звідси і друга назва). Це був  перший з усіх образів Богородиці, створених святим євангелістом Лукою. Старець Паїсій Святогорець (Езнепідіс) саме про цю ікону сказав, що вона більш за всі інші має портретну схожість з Богородицею.

Призначалася ікона для єрусалимської громади. За деякими свідченнями, саме цей образ, що знаходився колись у храмі Воскресіння Христового в Єрусалимі, є тією чудотворною іконою Богородиці, від якої  зійшов і почувся голос до преподобної Марії Єгипетської, що навернув її від гріховного шляху.

Ікона перенесла  довгий і важкий  шлях, проте людська любов і віра рятували її від знищення.  За візантійського імператора  Льва Великого (457-474) Єрусалимську ікону була перенесено до Константинополя і поміщено в храмі Богоматері, названому «Пігій», тобто «Джерело». За імператора Іраклія (575-641) місто обложили скіфи, проте врятувала його від захоплення саме всеміська  загальна молитва молитва  перед цією іконою. На згадку про це диво образ перенесли в один з головних храмів Візантії - Влахернську церкву, де він і зберігався  протягом майже трьох століть.

Чудотворна Єрусалимська ікона Божої Матері
На початку Х століття Єрусалимська ікона потрапила до кримського міста Херсонес, звідки князь Володимир Святий взяв ікону до Києва. Коли ж слідом за киянами святе хрещення і навернення до християнства взяли новгородці, князь послав цей образ їм у напуття. Адже «Одигітрія» і означає «Путівниця».

Ікона зникла з Новгорода під час нападу військ Наполеона у 1812 році. Яким чином вона опинилася в Гробниці Пресвятої Богородиці в Єрусалимі – на жаль, невідомо, проте святий образ і донині зберігається там.

З іконографічної точки зору, Єрусалимська ікона Божої Матері являє собою тип «Одигітрії» - поясного зображення Богоматері з Немовлям на правій чи лівій руці. Проте тут є деяка відмінність – це положення Ісуса:  Він звернений і фігурою і обличчям до Божої Матері і, піднявши до Неї голову, тримає на лівій руці на колінах сувій, а правою благословляє. Сама Матір Божа, схиливши голову і звернувшись до Нього обличчям, дивиться на Христа, злегка притискаючи праву руку до грудей.

Я вже вказала, що ця ікона є чудотворною. Перед іконою Божої Матері Єрусалимською моляться від хвороб очей та сліпоти, від паралічу та розслаблення, від холери, від пожежі.   Та й не тільки...

Ірина ЗАКЛІНСЬКА