Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.


Кошице: зустріч католицьких єпископів східного обряду

17 жовтня в словацькому місті Кошице відкрилася щорічна зустріч католицьких єпископів східного обряду, що проходить під егідою Ради єпископських конференцій Європи, - повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на Радіо Ватикан.

«Ми зібралися тут, щоб шукати відповіді на питання сьогоднішнього світу», - такими словами глава греко-католицької єпархії Кошице монс. Мілан Хаутур вітав ієрархів, які прибули з 14 європейських країн, включаючи Францію, Англію, Румунію, Албанію, Україну і Білорусь.

Зустріч, що проходить цього року на тему «Євангелізація культури - інкультурація Євангелія», відкрилася з урочистої вечерні східного обряду в соборі Різдва Пресвятої Богородиці в місті Кошице. На завершення богослужіння єпископ Хаутур зазначив: «В минулому культура підвищувала людський дух. Але сьогодні вона часто вбиває в людині зсередини останні добрі почуття, вона не підносить до Того, Хто є джерелом вічної краси».

Зустріч єпископів проходить у Кошице в ознаменування 1150- річчя прибуття святих Кирила і Мефодія на ці слов'янські землі. Згадуючи цю подію, монс. Хаутур зазначив: «Ми бажаємо навчитися у них, як проникнути в культуру і наповнити її Євангелієм, а також як привести сучасну людину до джерела радості, надаючи їй можливість прийняти Євангеліє» . У своєму виступі архієпископ Будапешта і президент Ради єпископських конференцій Європи кардинал Петер Ерде підкреслив, що «євангелізація культури на нашому континенті терміново потребує пам'яті про загальні християнські корені, які протягом століть втілювалися в багатстві складових його культур. Сьогоднішня Європа потребує людей і громади, які радісно живуть Євангелієм, які вміють ефективно втілювати Євангеліє у власній культурі, засвідчуючи єдність з Христом».