Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Святі Отці про мудрість БожуКоли навіть камінь розглянеш, то й він є певним доказом сили свого Творця. Подібно, коли приглянешся до мурашки, комара чи бджоли. Часто і в найменших речах проявляється Божа мудрість. Той, Хто простер небозвід і наповнив безмежні простори океанів, створив також дуже делікатне жало бджоли, наче цівочку, щоб через неї могла виплисти отрута.

(св. Василій Великий, Гомілія на Пс. 32).

Не кажи: "Це сталося випадково" або "це трапилося несподівано", бо немає нічого випадкового, невизначеного; ніщо не діється навгад. Нічого з того, що існує, не сталося безпричинно.

(св. Василій Великий, Гомілія на Пс. 32).

Ніщо не діється без причини, ніщо не випадкове, все має в собі приховану мудрість.

(св. Василій Великий, Гексамерон, Гомілія 5).

Нема нічого, чого б Бог наперед не передбачив. Його невсипуще око пильнує кожну річ. Він для кожного присутній, для кожного дбає про все потрібне для життя. Коли Бог не лишив поза Своєю дбайливою увагою морських тварин, то як би Він не дбав про твої справи?

(св. Василій Великий, Гексамерон, Гомілія 7).

Ви бачите небозвід прикрашений, землю оздоблену, море, багате тварин, повітря птахів, що літають у ньому. Все, що на Божий наказ вийшло з неіснування в існування, а яке ви самі радо оглядаєте, все те хай вчить вас про Божу мудрість у всьому. Вона на те, щоб ви ніколи не перставали захоплюватися Ним і віддавати славу Творцеві всього створіння.

(св. Василій Великий, Гексамерон, Гомілія 8).

Коли пильно роздумуєш про красу створіння, тоді з неї, немов з якоїсь книги, пізнаєш велику Божу двайливість про все і премудрість Його.

(св. Василій Великий, Про подяку).

Які слова в силі висловити ці дива природи? Яке вухо може їх зрозуміти? Скільки часу треба, щоб описати й пояснити всі дивні діла Творця? Закличмо отже, разом з пророком (Пс. 103): "Які діла Твої, Господи? Все створив Ти в мудрості".

(св. Василій Великий, Гексамерон, Гомілія 9).

Дай мені Боже, мудрість нашого східного обряду, його практикування, відновлювання й поступу. Дай мені мудрість Отців Святої Східної Церкви та всіх великих церковних Вчителів... Дай мені мудрість церковної історії й богослов'я. Дай мені мудрість, якої мені й нашому народові найбільше бракує. Дай мені мудрість правдивого вдоволення, правдивого щасття. Амінь.

(митр. Андрей Шептицький, Божа Мудрість).

 

 Християнський портал КІРІОС за книгою "Перлини Східних Отців", о.Юліан Катрій, ЧСВВ