Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Святі Отці про ХрищенняХрищення для полонених - це гроші відкуплення, прощення довгу, смерть гріхові, відродження духа; світла одежа, незламна печать, підйом до неба, засіб до царства, дарунок усиновлення.

(св. Василій, Напоумлення до св. Хрищення).

Яке значення або сила хрищення? - Охрищений змінюється в думках, словах і ділах та по даній йому силі стає тим, з чого народився.

(св. Василій Великий, МПр.20).

Що є притаманне християнинові? Наново народитися з води й Духа через хрищення. Що є притаманне для народженого з води? Бути таким мертвим і невразливим на всякий гріх, як і Христос, який за гріхи раз умер, згідно з словами Апостола (Рим. 6:3): "Всі ми, що в Христа Ісуса охристилися, у смерть Його христилися. Ми поховані з Ним через хрищення на смерть"

(св. Василій Великий, Мпр.80).

Що є притаманне для того, хто наново народився? Скинути з себе стару людину з її ділами й пристрастями та одягнутися в нову, що вдновлюється у пізнанні по образу Того, хто її створив

(св. Василій Великий, МПр.80).

Через що ми стаємо християнами? Через віру. А в який спосіб ми спасаємося? Очевидно, через відродження у ласці хрищення.

(св. Василій Великий, Про Святого Духа).

Перехід Через Червоне Море схоже з нашим хрищенням. Там вода, і тут вода. Там море, тут купіль. Там усі входять у воду, і тут усі: в тому подібність. Хочете тепер знати в чому різниця? Там через море звільнилися від Єгипту, тут через хрищення від ідолослужіння. Там затоплений Фараон, а тут диявол. Там потонули єгиптяни, тут хорониться стара, грішна людина

(св. Іван Золотоустий, Гомілія на Кор. 10:1).

Хрищення має не одну а багато назв. Це очищення називають купіллю відродження, як каже Апостол: "Він спас нас... купіллю відродження і відновленням Святого Духа"(Тит. 3:5). Хрищення називають і просвітленням, як і каже Апостол: " Згадайте перші дні, коли ви тільки що просвітлені, знесли терпляче таку велику боротьбу страждань"(Євр.10:32). Називають і хрищенням: " Всі - бо ви, що в Христа христилися, у Христа одягнулися" (Гал.3:27). Називають також погребенням: "Ми поховані з Ним через хрищення на смерть" (Рим.6:4). Називають і обрізанням: "У Ньому ви були були й обрізані обрізанням неркотворним, коли з себе скинули це смертне тіло - обрізанням Христовим" (Кол. 2:11). Називаємо і хрестом: " Старий наш чоловік став розп'ятий з Ним, щоб знищилось оце гріховне тіло" (Рм. 6:6). Можна б навести ще багато інших назв.

(св. Іван Золотоустий, Слова повчальні 1).

Хоч бихтось і носив у собі навіть всі людські гріхи, але коли він увійде у водну купіль, то вийде з тих божественних течій чистіший від соняних променів... Входячи в ту  купіль, очищуються від усякого гріха, себто вони стають не тільки чистими, але і святими і праведними.

(св. Іван Золотоустий, Слова повчальні 1).

Та купіль не тільки легко відпускає нам гріхи, і легко очищує нас від гріхів, але робить це так, наче б ми наново народилися.

(св. Іван Золотоустий, Слова повчальні 1).

 

 

Чому при хрищені потрібна вода? - Тому що у воді символічно зображується гріб і смерть, воскресіння і життя, - і все те діється рівночасно. Коли ми занурюємо свої голови у воду, наче у гріб, то разом з тим погребується стара людина, і занурившись у воду, вона цілковито ховається . Опісля, коли підноситься, то виходить нова людина. Як легко для нас зануритися й піднятися, так легко для Бога поховати стару людину і появити нову. А занурюють тричі, щоб знати що все те діється силою Отця і Сина і Святого Духа.

(св.Іван Золотоустий, Гомілія 25, на Ів. 3:5).

Хрищення - це викуп полонених, відпущення гріхів, відродження душі, свята не затерта печать, колісниця до неба, райська радість, випрошення царства, дар усиновлення.

(св. Кирило Єрусалимський, Вступне повчання).

Хто не прийме хрищення, для того нема спасіння, крім мучеників, які без води осягають небесне царство.

(св. Кирило Єрусалимський, Повчання 3).

Христитиму тебе й навчатиму в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа. Одне спільне ім'я трьох - Бог. Хай і символи, і слова дадуть тобі зрозуміти, що ти відрікаєшся всякої безбожності, бо лучишся з цілковитим Бжеством. Віруй, що весь світ, видимий і невидимий створений  Богом з нічого, і керований Отцем зміниться на кращий... Віруй, що Син Божий, предвічне Слово, роджений від Отця безлітно й безплотно; Він в останні дні родився задля тебе Сином людським, прийшов з Діви Марії несказанно і без скверни, бо нема жодної скверни там, де Бог і звідки спасіння.

(св. Григорій Богослов, Слово 40).

Хрищення - це очищення від гріхів, прощення провин обнови і відродження, що його можна побачити тільки серцем, воно для очей невидне... Чому треба аж три рази зануряти?... Роблячи це тричі, ми відзеркалюємо на собі триденну благодать воскресіння.

(св.Григорій Нісійський, Слово на Богоявління).

"Христячи їх в ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа" (Мт.28:19). Чому в ім'я Отця? Тому що він початок всього. Чому в ім'я Сина? Тому, що Він Творець створіння. Чому в  ім'я Святого Духа? Тому, що Він виконавча сила всього.

(св. Григорій Нісійський, Слово на Богоявління).

Християнський портал КІРІОС за книгою "Перлини Східних Отців", о.Юліан Катрій, ЧСВВ