Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Святі Отці про подружжяОдин Творець чоловіка і жінки. Одна земля обоє вони-один образ. Один для них закон, одна смерть, одне воскресіння. Ми однаково родимося: від чоловіка і жінки. Один довг діти зобов’язані віддавати батькам

(св.Григорій Богослов, Слово 37).

Коли пожружжя є справжнім подружжям, творить подружній зв’язок і має бажаня залишити по собі дітей, тоді подружжя є добре, бо помножує число тих, що служать Богові. Коли ж подружжя розпалює пристрасті тіла, обкладаючи його терням, і стає наче дорогою до гріха, тоді і я скажу: «Ліпше не женитися» Подружжя – добре діло, але не можу сказати, щоб воно було понад дівицтво, бо дівицтво, не вважалося б за щось високе, якщо б не було з ліпшого ліпшим.

(св.Григорій Богослов, Слово 37).

Ми не ставимо законів, щоб відвертатися від другого подружжя, але повчаємо й радимо розумно вдовольнятися першим.  Одна справа – повчати й радити, а інша – ставити закони .

(св. Іван Золотоустий, Гомілія на 1 Тим.5:8).

Де чоловік, жінка й діти у згоді та любові з’єднані зв’язком чесноти, там поміж ними Христос.

(св. Іван Золотоустий, Гомілія 8, на книгу Буття).

Премудре Слово звершило справді величне чудо… Могутньою і животворною рукою вийняло з чоловіка одне ребро, щоб створити жінку, в серця обох влило любов, щоб вона єднала їх. Але щоб кожна жінка не бажала кожного чоловіка, то Бог поствив границю пожадливості, і ту границю звемо подружжям, - що є вуздечкою для похоті, яка не знає міри (…), щоб похіть не викликала у всіх війни й гіркоти.

(св. Григорій Богослов, Похвала дівицтву).

Подружжя – уступка немочі, а чистота – світлість життя. Подружжя – корінь святих, а чистота – їхнє служіння… Подружжя – корінь і боговгодного дівицтва, а все таки воно – закон тіла і догоджування тілесному бажанню… падають не ті, що повзають по землі, а ті, що високо літають.

(св. Григорій Богослов, До дівиць).

Майбутність належить тим народам, у яких подружжя є святою річчю, - у яких родинне життя чисте і святе.

(митр. Андрей Шептицький, Послання, 1900).

Доки у вас у хаті не буде християнського ладу, - доки батько родини не буде добрим мужем для своєї дружини і добрим батьком для своїх дітей, доки жінка не сповнятиме як слід  своїх обов’язків щодо свого мужа, доки батьки  не дбатимуть про виховання дітей, доки діти не навчаться шанувати своїх батьків, - доти і чоловік, і жінка, і діти не будуть добрими християнами, хоча б і до церкви ходили та інші християнські обов'язки виконували.

(митр. Андрей Шептицький, Послання, 1900).

Пам’ятайте про те, що ваша хата є першою і найважливішою школою, в якій ваші діти мають навчитися любити Бога і людей… Від першої хвилини, як тільки людина приходить на цей світ, треба їй, як тій маленькій рослині сонця і роси  згори, та доброї  землі здолу. Зісохне рослинка, як цього не матиме!

(митр. Андрей Шептицький, Послання, 1900).

Дуже дбайливо застерігайте людей перд обмежуванням числа дітей, перед святотатським надуживанням подружжя та представляйте людям мерзенність гріха, який з батьків робить вбивників власних дітей.

(митр.Андрей Шептицький, До духовенства, 1939).


Християнський портал КІРІОС за книгою "Перлини Східних Отців",о.Юліан Катрій, ЧСВВ