Сайт зачинений. Просимо вибачення за незручності.

Святі Отці про Чистоту серцяХто є чистий серцем (Мт.5:8)? – Хто не легковажить жодним Божим законом, ані не занедбує його

(св.Василій Великий, КПр. 280).

Як той, хто бажає написати на воску, нацперше його вигладжує, а згодом на ньому пише, так і серце, що має прийняти Божі слова, мусить очиститися від поганих думок .

(св.Василій Великий, Гомілія на Пс. 32).

Неможливо стати гідним Божої ласки, якщо не усунемо лихих пристрастей, що опанували наші душі… Як у посудину, наповнену немилим плином, не вливають пахощів, хіба наперед вилляли згаданий плин, так і тут.

(св. Василій, Великий, Гомілія на Пс.61).

Бути чистим – це те саме, що ставати подібним до Бога, наскільки це можливе людині. Хай завжди пам’ять про смерть і молитва Ісусова: «Господи, Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене», наче монолог, ідуть з тобою до сну і з тобою встають, бо під час сну ти не знайдеш кращої допомоги.

(св.Іван Лісвичник, Слово 15).

Кожний, хто любить чистоту і невинність, стає Божим храмом.

(св.Єфрем Сирійський, Про боротьбу з почуттями).

Усі біжімо на полі чистоти за допомогою Божої ласки «хлопці й дівчата, старі разом з юнацтвом» (Пс. 148:12). Не піддаваймося нестриманості, але хвалімо ім’я Христове.

(св.Кирило Єрусалимський, Повчання 12).

Дівиці мають частку з Дівою Марією. Тож хай вони відкинуть всяку зайву прикрасу, всякий нечистий погляд, всяку неуважну поведінку, всякий блиск одежі і приману похоті – запашні аромати. А хапахом для всіх них хай буде запашна залучена добрими, молитва і тілесна святість, щоб Господь що родився від Діви, як про нас, чоловіків, що зберігають чистоту, так і про гідних вінка жінок, сказав (2Кор.6:16): «Я поселюся в них, і посеред них буду ходити. Буду їхнім Богом, вони ж будуть моїм народом»

(св. Кирило Єрусалимський, Повчання 12).

Будемо берегти тіло, що має засяяти, наче сонце. Для малої приємності не осквернюймо славного тіла. В короткому часі, в одній годині робиться гріх, а сором вічно продовжується. Ті, що дбають про чистоту – це ангели, що живуть на землі.

(св.Кирило Єрусалимський, Повчання 12).


Скорочення

А.Б. – Аскетична Бесіда

КПр. – Коротші Правила

МПр. – Моральні Правила

ШПр. – Ширші правила

Християнський портал КІРІОС за книгою "Перлини Східних Отців", о.Юліан Катрій, ЧСВВ